Nem vonható vissza Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíja

Nem vonható vissza Aung Szan Szú Kji mianmari vezető Nobel-békedíja – közölte pénteken a Nobel-békedíj adományozását felügyelő Norvég Nobel Intézet.

Az intézmény szerint a Nobel Alapítvány szabályai nem teszik lehetővé azt, hogy egy kitüntetettet megfosszanak díjától, ami a díjat alapító Alfred Nobel végakaratának is ellentmond.

A mianmari vezetőt bírálók a kitüntetés visszavonását azzal indokolják, hogy meglátásuk szerint Aung Szan Szú Kji szemet huny a muszlim rohingja kisebbség tagjainak mianmari üldöztetése felett. Ehhez hasonló véleménycikket közölt a héten például a The Guardian című baloldali brit napilap. A mianmari vezető díjának visszavételét követelő internetes petíciót pedig már több mint 386 ezren írták alá.

A mianmari vezető 1991-ben “a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért” kapta meg a Nobel-békedíjat.

Aung Szan Szú Kjit az országot korábban irányító katonai junta bebörtönözte, majd házi őrizetben tartotta; hiába nyert pártja 1990-ben elsöprő többséggel, az eredményt a katonai diktatúra megsemmisítette. A junta a 2010-es évek elején viszont főleg gazdasági kényszerből úgy döntött, hogy kénytelen nyitni a világ felé, így fokozatosan felszámolta a katonai diktatúrát. Aung Szan Szú Kji tavaly óta külügyminiszter és első államtanácsos, vagyis gyakorlatilag ő a miniszterelnök.

Az ENSZ pénteken közölt adatai szerint valószínűleg már több mint ezren – többségében a rohingja muszlim kisebbség tagjai – vesztették életüket az elmúlt két hét mianmari összecsapásaiban. A világszervezet menekültügyi főbiztosságának pénteki friss közlése szerint az erőszak elől már mintegy 270 ezer rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe.

Yanghee Lee, a világszervezet mianmari különmegbízottja arra kérte a mianmari vezetőt, hogy “mutassa meg a világnak, hogy egy szabad és egy demokratikus Mianmarért harcolt” korábban, és “mozgósítsa magát” a krízis rendezésének érdekében.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑