Cadmus fordítás Cadmus

Németh Zsolt: Magyarország üdvözli a ciprusi egységért tett erőfeszítéseket

Magyarország üdvözli a ciprusi újraegyesítésért tett erőfeszítéseket, és ha létrejön a tervezett föderális állam, az jó példa lehet két eltérő nemzetiség, kultúra és vallás együttélésére a 21. században – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken az MTI-nek.

A politikus az Európa Tanács parlamenti közgyűlése állandó bizottságának ülésén vett részt Cipruson.

Az eseményről beszámolva kifejtette: Magyarország az ENSZ békefenntartó műveletei keretében jelentős kontingenssel vállal szerepet a ciprusi béke fenntartásában. Az elmúlt 42 év során sosem kerültünk olyan közel a helyzet megoldásához, mint most – vélekedett.

Úgy látja, a kedvező fejlemények fontos összetevője, hogy először fordult elő, hogy a megállapodásról kizárólag a két érintett fél tárgyalt, semmilyen külső erő nem avatkozott be, így igen előrehaladott állapotba jutott Észak-Ciprus és a Ciprusi Köztársaság megállapodása. Ha sikeres lesz a folyamat, akkor két állami entitás által létrehozott föderális állam valósulhat meg, és a föderáció létrehozásával több hatáskört közösen irányítanának, felügyelnének – magyarázta.

Németh Zsolt kiemelte: az Európa Tanács az emberi jogok és a jogállamiság őreként szerepet játszhat a megállapodás eredményeként létrejövő föderális állam vonatkozásában az emberi jogok védelmének finomhangolásában, hiszen az intézménynek ebben már nagy gyakorlata van. A politikus arra is kitért, hogy az Európa Tanács elnökségét fél évre Ciprus vette át, és ebben az időszakban célul tűzte ki egy kulturális örökségvédelmi egyezmény elfogadását, amit Magyarország is támogat.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑