Cadmus fordítás Cadmus

Németország: Erdogan és Putyin közös fotója “kihívás” a NATO-nak

2022. 07. 26.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a NATO kihívásának bélyegezte Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan közelmúltbeli közös fotóját. A kép az orosz és a török vezető iráni találkozóján készült.

A fotón a három elnök, középen a házigazda Ebrahim Raiszival, kézenfogva és mosolyogva látható. A Bildnek adott, szombaton megjelent interjújában Baerbock megjegyezte, hogy ez a kép “több mint érthetetlen” számára, “különösen egy NATO-tag szempontjából”.

Bár Törökország a szövetség tagja, eltér a többi tagállamtól, amikor semleges álláspontot választott az ukrajnai konfliktusban. A NATO egésze hivatalosan fenyegetésnek tekinti Oroszországot.

“AZ, HOGY A TÖRÖK ELNÖK SZEREPEL EZEN A KÉPEN, FINOMAN SZÓLVA IS KIHÍVÁS” – MONDTA.

Véleménye szerint a fotó azt bizonyítja, hogy fontos együtt állni “olyan értékpartnerekkel”, akik “nemcsak hisznek a nemzetközi szabályokban, hanem ki is állnak értük”.

“Mert vannak más szereplők, akik nem állnak ki az értékeink mellett, és amikor kétségek merülnek fel, ők is összefognak” – magyarázta.

Az iráni fővárosban a hét elején tartott háromoldalú tárgyalások az úgynevezett asztanai békefolyamat részeként zajlottak, amelyet Moszkva, Teherán és Ankara 2017-ben indított azzal a céllal, hogy békés megoldást találjanak a szíriai konfliktusra. Putyin kétoldalú megbeszéléseket is folytatott mindegyik tárgyalópartnerével. Az ukrajnai helyzet mindkét találkozó napirendjén szerepelt.

Eközben Törökország az ENSZ-szel együtt közvetítő szerepet játszott az Oroszország és Ukrajna közötti, az ukrajnai fekete-tengeri kikötők gabonaexportjának feloldásáról szóló megállapodás közvetítésében. Az Antonio Guterres ENSZ-főtitkár által “a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés jelzőfényének” nevezett megállapodást pénteken írták alá Isztambulban, Erdogan jelenlétében.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑