Cadmus fordítás Cadmus

Németország összetűzések veszélyére figyelmeztet Izraelben

2020. 06. 27.

Összetűzések veszélyére figyelmeztetett Izraelben a német külügyminisztérium pénteken a Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálásával összefüggésben.

“További zavargásokra és biztonságot érintő incidensekre lehet számítani Izraelben és a palesztin területeken, amennyiben július 1-jével bejelentik az annektálási terveket, ahogyan azt jelenleg Izraelben fontolgatják” – olvasható a tárca közleményében.

A minisztérium szerint különösen Ciszjordániában fordulhatnak elő gyakrabban összecsapások a biztonsági erők és palesztin tüntetők között. “Nem zárható ki az incidensek elszaporodása a Gázai övezetben és annak határtérségében, különösen a gázai határkerítés 40 kilométeres körzetében” – tette hozzá.

A német külügyminisztérium mindenekelőtt a Gázai övezetbe történő utazások elkerülésére hívott fel, de a legszükségesebb utak kivételével nem tanácsolta a ciszjordániai utazásokat sem. A koronavírus-járvány nyomán elrendelt beutazási tilalom miatt külföldiek egyelőre nem utazhatnak Izraelbe.

Várhatóan néhány nap múlva jelenti be Izrael, hogy kiterjeszti az izraeli törvénykezést Ciszjordánia meghatározott részeire, de egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz az annektálás.

Izrael az eredeti elképzelések szerint a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi kiterjeszteni szuverenitását összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A palesztinok és az arab országok is elutasítják a javaslatot.

Az Izraelben létrejött nagykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu július 1-jén kezdheti meg az annexió előkészítését az Egyesült Államokkal egyeztetve. Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát, ahol azóta több tucat zsidó telep épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a területeket a nemzetközi jog nem ismeri el Izrael részeként, a telepeket pedig a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része. A tervezett kétállami megoldás értelmében a leendő palesztin állam az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia és a Gázai övezet területén jönne létre.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑