Nemzetközi különbíróságokat követelnek a szíriai kurdok a külföldi dzsihadisták elleni eljárásokhoz

Nemzetközi különbíróságok felállítására szólították a világszervezetet a szíriai kurdok az általuk elfogott külföldi dzsihadisták elleni eljárások lefolytatásához.

A származási országok eddig nem reagáltak a kurdok követeléseire, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagjait fogadják vissza – jelentette ki Musztafa Bali az amerikai támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet szóvivője keddre virradóra.

Bali a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy Észak-Szíriában nincsenek meg a feltételei a szélsőségesek elleni eljárások lefolytatásának.

Ugyanakkor egy mindenkit kielégítő megoldást jelenthetnének az ENSZ égisze alatt zajló perek.

A szóvivő szerint az SDF az iraki állampolgárokat nem számítva eddig mintegy 1300 külföldi dzsihadistát fogott el Szíriában. Mint mondta, egyeseket harc közben kapták el, míg mások megadták magukat. Őket jelenleg észak-szíriai táborokban helyezték el. Az SDF köreiből úgy tudni, hogy a külföldiek többsége szaúdi állampolgár, nyolcszázan európai országokból származnak.

A Szíria északi részét ellenőrző kurd hatóságok hétfőn leszögezték, hogy nem engedik szabadon az Iszlám Állam elfogott, külföldi állampolgárságú dzsihadistáit, de hazájuknak felelősséget kell vállalnia értük. Szűk családjukkal együtt összesen 3000 főről van szó, de számuk napról napra nő.

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén azzal fenyegetőzött, hogy a szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump hétvégi Twitter-üzenetében felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el. Az amerikai elnök jelezte, hogy elutasító válasz esetén szabadon engedik a szélsőségeseket.

Az Egyesült Államok nem szívesen nézné végig, ahogy az iszlamisták visszaszivárognak Európába, mert a várakozások szerint oda akarnak majd menni – figyelmeztetett Trump.

Az SDF készen áll az iszlamisták utolsó szíriai zárványának felszámolására, totális katonai vereséget mérve a szélsőségesek kalifátusára. Dzsija Furát, az SDF egyik katonai parancsnoka szombaton elmondta, hogy a megmaradt dzsihadistákat körbezárták az iraki határon fekvő egyik kis faluban.

Legutóbbi értesülések szerint az Iszlám Állam több mint 300, nagyrészt külföldi dzsihadistája tárgyalások segítségével igyekszik kijutni a délkelet-szíriai Baghúz településéből, s sok civilt ejtettek túszul, hogy így erősítsék az alkupozíciójukat.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑