Cadmus fordítás Cadmus

Népirtásban bűnösnek találtak egy volt ruandai kormánytisztviselőt

2019. 12. 20.

Népirtás és háborús bűncselekmények elkövetésében találta bűnösnek csütörtökön egy belga bíróság Fabien Neretsé volt ruandai kormánytisztviselőt.

A brüsszeli törvényszék szerint a most 71 éves férfit felelősség terheli olyan mészárlásokért, amelyeket 1994-ben követtek el a ruandai tuszi kisebbség ellen a fővárosban Kigaliban, illetve a Gitarama és Ruhengeri körzetekben. Neresté büntetésének mértékét még nem szabták ki.

Neretsé az első ember, akit népirtásért elítéltek Belgiumban. A belga törvények szerint életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.
A 2011-ben Franciaországban letartóztatott férfit egyébként azzal is vádolják, hogy meggyilkolt egy belga

Neretsé, aki évek óta Franciaországban élt, tagadja az ellene felhozott vádakat. A közép-afrikai Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között az ENSZ adatai szerint több mint 800 ezer embert gyilkoltak meg.

A hutu többség tervszerűen gyilkolta le a tuszi kisebbséget, kiirtva a tuszi lakosság mintegy 70 százalékát. Az ürügy az akkori elnök, a hutu törzshöz tartozó Juvénal Habyarimana repülőgépének lelövése volt, bár azóta sem derült ki, hogy ki vagy kik követték el a merényletet.

Elemzők szerint valójában az ország feletti uralomért, a földért és a megélhetési forrásokért folyt a két népcsoport közötti küzdelem.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑