Cadmus fordítás Cadmus

Népirtással vádolja az ENSZ az Iszlám Államot

2016. 06. 16.

A mintegy 400 ezer főből álló jazidi kisebbséget mészárlásokkal, szexrabszolgasággal és más bűncselekményekkel próbálják igába hajtani, illetve elpusztítani, ami kimeríti a népirtás fogalmát.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet módszeresen irtja a jazidi kisebbséget Szíriában és Irakban – állapították meg a témában az ENSZ megbízásából vizsgálatot végző független szakértők csütörtökön ismertetett jelentésükben.

Rámutattak, hogy a mintegy 400 ezer főből álló, etnikai-vallási kisebbséget mészárlásokkal, szexrabszolgasággal és más bűncselekményekkel próbálják igába hajtani, illetve elpusztítani, ami kimeríti a népirtás fogalmát.

A Szíriai Vizsgálóbizottság nevű szervezet 41 oldalas jelentésében sürgette a nagyhatalmakat és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyenek további erőfeszítéseket az Iszlám Állam (IÁ) fogságában raboskodó, legalább 3200 jazidi nő és gyermek kiszabadítására, és vigyék a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a kisebbség ügyét.

“A népirtás jelenleg is zajlik” – hívta fel a figyelmet közleményében Paulo Pinheiro, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának felhatalmazásával működő bizottság brazil elnöke. “Az IÁ az elképzelhető legszörnyűbb atrocitásoknak teszi ki a jazidi kisebbség elfogott tagjait” – tette hozzá.

A bizottság kiemelt figyelmet szentelt az Iszlám Állam által 2014. augusztus 3-án a jazidik fellegvárának számító, északnyugat-iraki Szindzsárban elkövetett bűncselekményeknek. Ebben az időszakban a kisebbség több tagját elhurcolták Szíriába. A település közelében számos tömegsírra bukkantak.

A szakértők megállapítása szerint a szélsőségesek a jazidi nőket áruló rabszolgapiacok mellett internetes “embervásárokat” is indítottak, amelyekhez egy kódolt applikáción keresztül lehet hozzáférni.

A bizottság jelentése több tucat túlélő tanúvallomásán alapul.

Az ENSZ szakértői jelezték: neveket is tudnak kapcsolni az elkövetett bűncselekményekhez.

“Részletes információnk van a helyszínekről, a bűncselekményekről és az elkövetők nevéről” – mondta el egy sajtótájékoztatón Vitit Muntarbhorn, a bizottság egyik tagja.

A csoport már megkezdte a bizalmas információk megosztását néhány, a külföldi harcosokat bíróság elé állító nemzeti hatósággal – tette hozzá.

Az egyistenhívő jazidik saját hitrendszerrel rendelkeznek, amely több ősi, közel-keleti vallás elemeit ötvözi. A szunnita iszlám szűk látókörű, radikális értelmezését valló Iszlám Állam eretneknek tartja a jazidikat, akik a halál vagy az áttérés között választhatnak, ha a dzsihadisták kezére kerülnek.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑