Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Netanjahu és Abbász is gratulált Bidennek

2020. 11. 08.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is gratulált Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez vasárnap reggel.

Netanjahu Twitter-bejegyzésben gratulált Bidennek és Kamala Harris alelnökjelöltnek, Bident pedig a keresztnevén szólította meg. “Joe, közel 40 éve hosszú és meleg személyes kapcsolatunk van, és Izrael nagy barátjaként ismerlek. Várom, hogy mindkettőtökkel együtt dolgozhassak az USA és Izrael közötti különleges szövetség további megerősítésében” – írta a kormányfő.

Következő üzenetében a miniszterelnök köszönetet mondott Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti elnöknek. “Köszönet a barátságért, amelyet Izrael államának és személyesen felém mutattál, Jeruzsálem és a Golán-fennsík elismeréséért, az Iránnal szembeni kiállásért, a történelmi békeszerződésekért és az amerikai-izraeli szövetség példátlan magasságokba emeléséért” – írta Trumpnak.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kifejezte reményét, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök erősíteni fogja a palesztinok és Washington közötti kapcsolatokat, amelyek Donald Trump elnöksége alatt összeomlottak.

Bidennek és Kamala Harrisnek gratuláló vasárnapi nyilatkozatában Abbász a palesztin-amerikai kapcsolatok megerősítését kérte, hogy előmozdítsák a békét, a stabilitást és a biztonságot a Közel-Keleten, s hogy biztosítsák a palesztin emberek méltóságát, szabadságát, függetlenségét és az igazságosságot számukra.

Vasárnap hajnalban Beni Ganz izraeli védelmi miniszter, Gabi Askenázi külügyminiszter és Reuven Rivlin államelnök is üdvözölte a Twitteren a megválasztott amerikai elnököt és alelnököt, miután szombat este már számos jobb- és baloldali, valamint centrista politikus is gratulált Bidennek.

Jeruzsálemben az iráni nukleáris fegyverkezés miatt aggodalommal tekintenek Biden várható elnökségére a Jediót Ahronót című újság hírportáljának értesülése szerint. Joe Biden ugyanis korábban kijelentette, hogy ha Irán visszatér a korábban, még Barack Obama elnök vezényletével megkötött nukleáris megállapodás teljes betartásához, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik ahhoz, és ezzel gyakorlatilag feloldja a szankciókat.

Biden ígérete szerint kormánya csak ezután tárgyal Iránnal, és tervez együttműködést az Egyesült Államok szövetségeseivel, hogy megállapodjanak további “megerősítő és kiterjesztő” záradékokban. Donald Trump Netanjahu segédletével felmondta az Obama által megkötött iráni nukleáris megállapodást, és szankciókat vezetett be Teherán ellen.

A jelenlegi izraeli vezetés ennek a politikának a folytatását szeretné.
Egyelőre nem világos, hogy szándékában áll-e majd Bidennek új utat indítani az izraeli-palesztin párbeszédben, de a palesztinok már bejelentették, hogy készek a tárgyalásra a Biden vezette Washingtonnal.

Biden teljes szívvel hisz a kétállami megoldásban, egy olyan palesztin állam létrehozásában, amely békében és biztonságban élne Izrael mellett. Úgy véli, hogy meg kell őrizni ezt a megoldást, amely az amerikai politikát az izraeli-arab konfliktus kérdésében évtizedek óta irányította.

Mégis könnyen meglehet, hogy az új elnök távol fog maradni az izraeli-palesztin viszálytól, egyrészt mert Mahmúd Abbász vezetése a végéhez közeledik, és még nem dőlt el a harc utódlásáért, másrészt mert Netanjahu és Abbász olyan fokon bizalmatlan egymás iránt, hogy reménytelennek tűnik bármiféle tárgyalás.

Bidenhez közeli emberekkel folytatott megbeszélések a ynet számára azt jelezték, hogy az új amerikai elnök fel fogja szólítani Izraelt, hogy ne bővítse a ciszjordániai településeket, és ne beszéljen többé az annektálásról.

Emellett arra fogja kérni a palesztinokat, hogy tartózkodjanak az olyan negatív intézkedésektől, amelyek a nemzetközi diplomáciában megpróbálják aláásni Izrael legitimitását, és hagyjanak fel a terroristák családjainak nyújtott kifizetésekkel és az uszítással.

Izraelben úgy tudják, hogy Joe Biden nem szándékozik visszaköltöztetni Tel-Avivba az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét, amelyet Washington Donald Trump idején, 2018 májusában Jeruzsálembe költöztetett.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑