Netanjahu nem adja a palesztinoknak az „arab háromszöget”

Nyugtalanságot váltottak ki az „évszázad alkujának” területcserékre vonatkozó ötletei. Ki van zárva bármiféle lakosságcsere, ezt a lehetőséget elvből ellenzem. — fogalmazott Benjamin Netanjahu egy minapi televíziós interjúban. A The Jerusalem Post által szemlézett műsorban a kormányfő egy arab nyelvű izraeli program vendége volt.

Az elmúlt napokban vitákat gerjesztettek a Trump-tervnek a határvonalakkal kapcsolatos elképzelései, melyek a jövendő palesztin államhoz csapnák azt az „arab háromszög”-ként emlegetett, 1949 óta izraeli fennhatóságú területet, melyen több százezer izraeli állampolgárságú arab él.

A tegnapi interjúban Netanjahu azt mondta, hogy

A tervben vannak homályos pontok, amelyeknek nincs különösebb jelentőségük.

Benni Ganz is élesen ellenzi, hogy a közel negyedmillió ember otthonaként szolgáló „háromszög” jövője megváltozzon egy esetleges palesztin állam létrejöttekor.

Felháborodtak izraeli arabok, hogy Trump tervében több városuk Palesztinához kerülne „Izraeli állampolgárok vagyunk. Nem ellenségek” – így egy arab-izraeli nyilatkozó.

A Trump-béketerv szerint noha több mint hetven éve Izrael részei, ez a jövendő megállapodással megváltozhat, és a térképek újrarajzolásával területcsere részeként átkerülhetnek egy új Palesztin Állam fennhatósága alá, a Ciszjordániában létrehozott zsidó települések Izraelhez csatolása fejében.

Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑