Cadmus fordítás Cadmus

Netanjahu távozása az izraeli-palesztin konfliktus legrosszabb időszakának végét jelzi

2021. 06. 14.

 Benjámin Netanjahu távozása az izraeli kormányfői posztról “az izraeli-palesztin konfliktus legrosszabb időszakának végét jelzi” – jelentette ki hétfőn Mohamed Staje palesztin miniszterelnök, miután előző este beiktatták hivatalába az új izraeli kormányt.

Staje mindazonáltal hozzátette, hogy nem tartják “kevésbé rossznak az új kormányt az előzőnél”, egyúttal elítélte Naftali Bennett új izraeli miniszterelnök kijelentését, miszerint támogatják a zsidó telepeseket.

A Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztériuma vasárnap úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy az új izraeli kormány különösebben változtatna politikáján a palesztinokat és a palesztin területek megszállását illetően.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet már korábban jelezte: semmit sem változtat az Izraelhez fűződő kapcsolatain az a tény, hogy a zsidó államnak új kormánya van. A Hamász egyúttal leszögezte, hogy folytatja a küzdelmet “az ellenállás minden eszközével és formájával, köztük a fegyveressel is”.

Az iráni kormány hétfőn úgy fogalmazott, hogy nem számít semmilyen változásra. “Nem hiszem, hogy Izrael politikája megváltozik az új kormánnyal” – mondta Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő.

A Naftali Bennett vezette új izraeli kormánykoalíció vasárnap este megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget az izraeli parlamentben. A Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt politikusa a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt. Ezzel véget ért Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzása.
A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél – két év múlva – Jaír Lapid külügyminiszter, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetője veszi át a miniszterelnöki tisztséget.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑