Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Netanjahu tömbje Bennetékkel együtt megszerezte a mandátumok többségét

2021. 03. 26.

A Benjámin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb Naftali Bennet pártjával együtt a tévécsatornák többségének exit poll-felmérése szerint megszerezte a képviselői helyek többségét a keddi izraeli választáson, a kneszet százhúsz helyéből 61-et.

A 12-es kereskedelmi csatorna ugyanakkor módosította korábbi exit poll-közlését az általa felmért választási helyiségek immár tényleges, megszámolt eredményeinek ismeretében. Új előrejelzése szerint ismét patthelyzet alakult ki, azaz egyaránt 60 parlamenti helyet szerzett a Netanjahut támogató és a távozását követelő pártok tömbje.

Közben Gideon Szaár, akinek a Likudból kivált, Új Remény (Tikva Hadasa) nevű liberális jobboldali pártja öt mandátumra számíthat, beszédet mondott a párt aktivistái előtt, s ebben kijelentette, hogy semmiképpen nem vesz részt egy Benjamin Netanjahu vezette kormányban, és ha a vele szemben álló erők nem tudnak alternatív kormányt alakítani, akkor pártja ellenzékbe vonul.

A két éven belül negyedik parlamenti választáson a Netanjahu tömbje és Bennet Jobbra nevű jobboldali pártja együtt az exit pollok többsége szerint megszerezte a parlamenti mandátumok többségét.

Naftali Bennet a választási kampányban többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató tábor, sem az ellene összefogó pártok tömbje mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet a Van Jövő (Jes Atíd) nevű legnagyobb ellenzéki párt élén álló Jaír Lapid vezet.

Hét parlamenti hellyel lett a mérleg nyelve Naftali Bennet Jobbra nevű jobboldali tömörülése, amely csatlakozva a Likudhoz és az ultraortodox pártokhoz, biztosíthatja Netanjahunak a kormányalakításhoz szükséges, de az exit pollok többsége szerint igen szoros, csak egyfős többséget – amennyiben a tényleges eredmények majd megfelelnek az előrejelzéseknek.

Az exit pollok átlaga szerint a Netanjahu vezette kormányzó jobboldali Likud 32 mandátummal a kneszet legnagyobb pártja lehet, amit 17 képviselői hellyel az ellenzéki Van Jövő párt követ.

Átlépte a 3,25 százalékos parlamentbe jutás küszöbét a Merec nevű baloldali liberális párt, a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér, a szélsőségesen jobboldali vallásos cionisták pártja, valamint a szociáldemokrata Munkapárt is, viszont nem jutott be az iszlám hagyományőrző, arab Raam párt.

Kilenc képviselője lehet a Sász nevű, szefárd ultraortodox pártnak, nyolc az arab pártok közös listájának, hét az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra pártjának, szintén hét Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártjának.
A tényleges szavazatszámlálás eredményeit várhatóan péntekre összesítik és hozzák nyilvánosságra.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑