2016. 04. 17.

Netanyahu: Izrael soha nem fog kivonulni a Golán-fennsíkrólA Szíriával határos, stratégiai jelentőségű térség “örökre” a zsidó állam kezén marad. Ezt jelentette ki vasárnap Benjámin Netanyahu izraeli miniszterelnök a fennsíkon tartott, ünnepélyes kormányülésen.

A kabinet megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett ülésen Netanyahu kétségét fejezte ki amiatt, hogy Szíria valaha is felépül-e az országot több mint öt éve sújtó pusztító háborúból.

Az izraeli kormányfő a héten Genfben, az ENSZ égisze alatt folyó szíriai béketárgyalások újabb fordulójára utalva azt mondta, nem ellenzi a Szíria stabilizálására irányuló diplomáciai törekvéseket mindaddig, amíg azok nem veszélyeztetik a zsidó állam biztonságát. Hozzátette, hogy a John Kerry amerikai külügyminiszterrel lezajlott telefonbeszélgetésén ugyanezt hangsúlyozta.

Netanyahu vasárnap leszögezte, a határ nem fog változni, és itt lenne az ideje annak, hogy a világ ötven év után végre elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött.

A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg a Golán-fennsíkot. 1981-ben annektálta a területet, amelynek alig harmada maradt szíriai ellenőrzés alatt. A nemzetközi közösség nem ismerte el Tel-Aviv lépését. A szíriai lakosság nagyobb része elmenekült a fennsíkról, de több településen helyben maradtak a szírek akik többségében a drúz kisebbséghez tartoznak.

Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. A béke megállapodás kulcsfontosságú feltételeként mindig az izraeli kivonulást tartották számon a szakértők.

Tel-Aviv az öt éve alatt a fegyveres és terrorszervezetek oldalán számtalanszor beavatkozott a szíriai konfliktusba. Múlt héten Netanyahu – első alkalommal a háború történetében – elismerte, hogy Izrael több alkalommal is csapást mért a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah állásaira.

Orientalista.hu  – MTI

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com