Netanyahu máris annektálná a Jordán-völgyet

Az izraeli jobboldali pártok az amerikai támogatásra építve már a jövő héten szavazna a területek átcsatolásáról.

Miután az amerikai külügy bejelentette, hogy nem tartja illegálisnak a ciszjordániai településeket, Netanjahu azonnal beállt egy törvénytervezet mögé, amely kiterjesztené Izrael szuverenitását a Jordán-völgyre – számolt be a The Jerusalem Post.

A Jordán-völgyének annektálásáról szóló törvénytervezetet hetekkel korábban nyújtotta be Sharren Haskel, a Likud képviselője. Az amerikai lépést követően a tervezet támogatói úgy döntöttek, felgyorsítják az ügymenetet.

A szeptemberi választások előtt az izraeli miniszterelnök bejelentette, ha győz, Izraelhez csatolja az ciszjordániai zsidó telepeket. Az amerikaiak bejelentése váratlan lökést adott a tervezetnek.

Haskel szeretné, ha a tervezetről már a jövő héten szavazhatnának, és bízik benne, hogy a baloldali Kék-Fehér párt is támogatni fogja.

Az izraeli telepesek örömmel fogadták Pompeo külügyminiszter bejelentését. A világ nagyhatalmai azonban felháborodtak a lépésen. Az ENSZ és az Európai Unió is elítélte az amerikaiak döntését.

A demokrata párt elnökjelölt-aspiránsai egyöntetűen elítélték a külpolitikai irányváltást – írja az i24News.

Joe Biden volt alelnök szerint azzal, hogy az Egyesült Államok nem tekinti illegálisnak a ciszjordániai településeket, „akadályozza a békét”. Szerinte a döntés a „Trump személyes politikája kedvéért aláássa Izrael jövőjét”.

A jelenleg favoritnak tekintett Elizabeth Warren a Twitteren fejezte ki felháborodását:

„Egy újabb, nyilvánvalóan ideológiai alapú kísérlet arra, hogy a Trump adminisztráció elvonja a figyelmet a régión belüli bukásairól. Ezek a telepek nem elég, hogy megsértik a nemzetközi jogot, de a békét is nehezítik. Elnökként én visszafordítom ezt a döntést, és kétállami megoldást fogok szorgalmazni”.

The Jerusalem Post, i24NEWS, Neokohn.hu

 

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑