2018. 11. 12.

Netanyahu megvédte a Gázának folyósított katari segélyt

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök szombaton megvédte a katari készpénz segély beengedését Gázába a Hamász köztisztviselők bérének finanszírozására, mondván, a tőkeinjekcióra a humanitárius katasztrófa megelőzése miatt volt szükség.

A miniszterelnök mielőtt felszállt a Párizsba tartó gépére, hogy részt vegyen a fegyverszünet napi megemlékezésen, az újságíróknak megerősítette, hogy az út során nem fog találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (végül mégis találkoztak egy rövid megbeszélésre), és igyekezett elhatárolódni a tengeralattjáró ügy körüli korrupciós botránytól, amelybe több volt munkatársa is belekeveredett.

Netanyahu azt mondta, megtesz mindent, amit csak tud a gázai határ melletti lakosokért, miközben igyekszik megelőzni egy humanitárius krízist az övezetben. A katari pénz beengedését pedig helyes lépésnek nevezte.

“Ezek a dolgok bizonyos kondíciók függvényében történtek, egy humanitárius válság megakadályozása érdekében,” – mondta, hozzátéve, hogy a döntést a biztonsági kabinet miniszterei és a vezérkar is támogatta.

A 15 millió dollár készpénzt három bőröndben Katar gázai küldötte, Mohammad al-Emadi vitte be Izraelen keresztül csütörtök éjszaka az övezetbe.

A hatóságok szerint a hat havi elosztásban érkező összesen 90 millió dollárt elsősorban a palesztin övezetet szabályozó Hamász iszlám szervezetnek dolgozó tisztviselők fizetésének fedezésére fordítják.

Katar azt is közölte, hogy 100 dollárt fog adni az övezetben élő 50 ezer szegény család mindegyikének és jelentősebb összeggel fogja támogatni a határ menti összecsapások sérültjeit.

Az elszegényedett területeken és azok környékén dúló feszültségek enyhítésére irányuló erőfeszítéseket, azonban a Palesztin Hatóság nem nézte jó szemmel, a készpénzt szállító küldöttet egyenesen “gengszter”-nek és “csempész”-nek kiáltotta ki.

Újkelet.live

, , , , , , ,
Back to Top ↑