Cadmus fordítás Cadmus

Netanyahu visszavonta a palesztinok családlátogatására szóló izraeli belépési engedélyét

2017. 06. 19.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök visszavonta a Ciszjordániában élő palesztinoknak a muszlim szent hónap, a ramadán alkalmából kiadott, családlátogatásra szóló izraeli belépési engedélyét, válaszul a pénteki jeruzsálemi merényletre – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

A péntek esti, Jeruzsálem óvárosának Damaszkuszi kapujánál történt merénylet után az izraeli kormányfő telefonon megbeszélést folytatott a belbiztonsági miniszterrel és a rendőrség főkapitányával. Javaslatukra visszavonta a Ciszjordániában élő palesztinoknak családlátogatásokra kiadott, izraeli belépésre feljogosító engedélyeit.

Ugyanakkor a Jeruzsálemben, az al-Aksza mecsetben tartott ramadáni imákra kiadott belépési engedélyek továbbra is érvényben maradnak a ynet értesülése szerint.

Netanyahu felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy ítéljéj el a pénteki merényletet

Az izraeli miniszterelnök szombaton felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy ítélje el a péntek esti jeruzsálemi két összehangolt merényletet, amelyben életét vesztette egy izraeli határrendőrnő.

„A miniszterelnök követeli, hogy a Palesztin Hatóság ítélje el a támadást, és elvárja a nemzetközi közösségtől, hogy hasonlóképpen tegyen” – olvasható a kormányfői hivatal közleményében.

Netanyahu emellett – a közlemény szerint – fontolóra vette, hogy a Damaszkuszi kapu környékét „steril övezetté” nyilvánítja, ahová palesztinoknak nem fogják engedélyezni a belépést.

A Damaszkuszi kapu a kelet-jeruzsálemi óvárost övező városfal része, olyan terület, ahol palesztin jelenlét dominál. A közelmúltbeli jeruzsálemi merényletek többsége itt történt.

Péntek este két palesztin merénylő tüzet nyitott rendőrök egy csoportjára, akik viszonozták a tüzet. Egy harmadik támadó megkéselt egy rendőrnőt, aki később belehalt sérüléseibe. A rendőrök mindhárom merénylőt agyonlőtték, s a lövöldözésben több rendőr és négy civil is megsebesült.

A támadók valamennyien a ciszjordániai, Rámalláh melletti Deir Abu-Masal faluból származnak. Az izraeli hadsereg szombaton körbevette a falut, és lezárta annak környékét. A ynet hírportál szerint a katonák megkezdték a támadók házainak feltérképezését, hogy megtorlásul lerombolják őket.

A 2015 szeptembere óta tartó újabb erőszakhullámnak eddig 42 izraeli és legalább 272 palesztin áldozata volt. Rajtuk kívül életét vesztette két jordániai turista, két amerikai állampolgár, egy szudáni és egy eritreai menekült és egy brit turista is.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑