Cadmus fordítás Cadmus

Nevenincs szíriai ellenzéki csoportok bojkottálják az oroszországi békekonferenciát

2017. 12. 26.

Mintegy 40 szíriai ellenzéki csoport közös közleményben utasította el hétfőn részvételét a január 29-30-ra kiírt, az oroszországi Szocsiba szervezett „Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusa” nevű orosz kezdeményezésű békekonferencián.

A magukat ellenzékinek nevezett valójában iszlamista terrorcsoportok politkai képviselői, háborúsbűncselekmények elkövetésével vádolják Moszkvát.

Moszkva az utóbbi évben kezébe vette a szíriai konfliktus rendezését, Szíria szövetségeseként hatalmas támogatásokkal próbálja elősegíteni az ország talpraállását.

A Szíriai Arab Köztársaság legitim kormányát támogató Oroszország az ugyancsak Damaszkusszal szövetséges Iránnal és a korábban Assad távozását követelő Törökországgal a kazahsztáni Asztanában több béketárgyalást is levezényelt.

Több forduló után Moszkva bejelentette a Szocsiban esedékes „Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusának” elnevezett, egy új alkotmány felvázolását, s ennek folyamatába a közel-keleti ország összes nemzeti és politikai csoportjának a bevonását célul kitűző békekonferenciát.

A szíriai konfliktus rendezéséről azonban párhuzamosan két tárgyalási folyamat is zajlik: az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt, míg a másik Asztanában. Megfigyelők szerint míg mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát a szíriai elnök kormánya, a genfi és asztanai tárgyalásokon más-más ellenzékiek vesznek részt. Míg a kazah fővárosban látszólag előrehaladás történt, az ENSZ közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalások több fordulója is zátonyra futott.

A világszervezet égisze alatt zajló genfi tárgyalásokon az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015 decemberében elfogadott 2254-es számú határozatának megfelelően próbálnak előrelépést elérni a szíriai politikai átmenetről. A dokumentum értelmében a háború dúlta közel-keleti államban fél éven belül egységkormányt kellene felállítani, egy új alaptörvényt kidolgozni, illetve másfél éven belül parlamenti és elnökválasztást tartani az ENSZ felügyelete alatt.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy a szocsi kongresszusra milyen ellenzéki csoportokat hívtak meg, és Moszkva, Ankara és Teherán egyáltalán hol húzza meg a választóvonalat a terroristák és az ellenzéki felkelők besorolása között. Bírálók szerint a szocsi konferenciára az orosz, iráni és török, illetve a damaszkuszi érdekeknek megfelelő ellenzékieket hívják meg, más, Szíriában is jelenlévő csoportokat pedig katonai erővel fognak „meggyőzni”.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑