Cadmus fordítás Cadmus

Nigeri elnök: példaértékű Németország és Niger katonai együttműködése

2022. 05. 24.

Követendő modellnek nevezte Mohamed Bazoum nigeri elnök országa és Németország katonai együttműködését hétfőn, Olaf Scholz német kancellár nigeri látogatása során, s hozzátette: reméli, példájukat más országok is követik majd.

Németország a MINUSMA elnevezésű ENSZ-békefenntartó misszió keretében csapatokat állomásoztat a nyugat-afrikai országban, s jóllehet, a Gazella nevű misszió az idén év végén lejár, Scholz azt mondta, hogy a német törvényhozás “már zöld jelzést adott a meghosszabbítására”.

“Az elért sikerek a folytatásra sarkallnak” – fogalmazott a kancellár.

Olaf Scholz a nap folyamán meglátogatta a Nigerben állomásozó katonákat is az ország nyugati részén, és hangsúlyozta, hogy a Száhel-övezet biztonságának fenntartásához nagyon jó együttműködésre van szükség.

“Nyilvánvaló, hogy a biztonsági helyzet nem javul az orosz zsoldosok mali jelenlétével” – vélekedett a kancellár, kiemelve, hogy ez csak még fontosabbá teszi az együttműködést Nigerrel.

A mali kormány cáfolja, hogy orosz zsoldosok volnának az országban, közlése szerint orosz “kiképzők” vannak jelen egy Moszkvával kötött kétoldalú együttműködés keretében.

Az övezetben számos iszlamista milícia garázdálkodik, egyes csoportok az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak esküdtek hűséget.

Scholz a tervek szerint Niger után a Dél-afrikai Köztársaságban folytatja körútját.

Niger jelentőségét az adja, hogy a német kormány “a stabilitás horgonyaként” tekint az országra a forrongó Száhel-övezetben, amelyet évek óta különböző iszlamista csoportok tartanak rettegésben. A Dél-afrikai Köztársaság pedig kulcsfontosságú partnernek számít Németország számára szoros gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatokkal.

A kancellár látogatásának másik kiemelt témája az ukrajnai háború gabonaexportra gyakorolt hatása, amely különösen Kelet-Afrika országaiban súlyosbítja az élelmezési válságot.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑