Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Nigéria: A kereszténység nem egyenlő a nyugati civilizációval

2018. 05. 30.

„Az Egyháznak újra és újra korrigálnia kell a szélsőséges iszlamisták által terjesztett hamis történelmi narratívát, mely szerint a kereszténység és a gyarmatosítás, a Krisztusba vetett hit és a nyugati civilizáció egy és ugyanaz a dolog lenne” – szögezte le a Nigériai Szemináriumok Rektorainak bizottsága egy dokumentumban, melyet idén májusban adtak közre.

A „Keresztény tanúságtétel a militáns iszlámmal szemben” című írásukban a rektorok röviden bemutatják az iszlám történetét Nigériában, kiemelve azt a történelmi tényt, hogy a XIX. századi, angol gyarmatosítók ellen vívott harcban a fulani etnikai csoport iszlám hitű prédikátora, Uthman dan Fodio volt az első, aki meglengette a „tiszta iszlám” zászlaját, melyre rátűzte a nyugati civilizáció elutasítását is.

Másfél évszázaddal később a Boko Haram és a fulani pásztorok ugyanezt az ideológiát követik. A Boko Haram „a templomok, iskolák, közösségek és a rendfenntartó erők szüntelen támadására, ezzel pedig ezrek életének kioltására, az áldozatok vagyontárgyainak az elpusztítására tett fogadalmat. A fulani pásztorok pedig gyilkolnak, dúlnak, földeket foglalnak el, a kormány pedig mindezt tehetetlenül nézi”.

Ezeket a csoportokat – magyarázzák a szemináriumi rektorok – az a hit motiválja, hogy az iszlámnak az élet minden területén uralkodnia kell. És az is, hogy a nyugati civilizációról az a szent meggyőződésük, hogy az az iszlám antitézise, következésképpen az iszlám nem tud együtt létezni a demokráciával és azokkal, akiket ők ’infidel’-nek hívnak”.

A nyilatkozat arra hív, hogy ezekkel a tévhitekkel szemben a harcot a tájékoztatás és a tanúságtétel hatalmával vegyük fel: a fundamentalizmus ereje ugyanis legelsősorban a tudatlanságban rejlik. Ezért aztán „az Egyház és a kormány kötelessége fejleszteni a széles néprétegek oktatását, és iskolákat kell alapítsanak azokban a régiókban, ahol még nincsenek. A keresztényeknek pedig kötelességük a gazdasági fejlődéssel, a demokrácia és az emberi jogok, elsődlegesen az élethez való jog védelmével kapcsolatos hiteles információk terjesztése, illetve az, hogy maradjanak egyek a hitben, és tegyenek tanúságot Krisztus irántunk való szeretetéről.

S4C news –  Puskás Balázs, fides.org

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑