Cadmus fordítás Cadmus

Nigériában fegyveresek kiszabadítottak 240 rabot egy börtönből

2021. 09. 14.

Mintegy 240 rabot szabadítottak ki ismeretlen fegyveresek egy börtönből Nigéria középső részén, a támadás során két fegyőr életét vesztette – közölték hivatalos források.

A közép-nigériai Kogi állam Kabba nevű városában található börtönt éjszaka támadta meg a számos állig felfegyverzett támadó – közölte Francis Enobore, a börtön szóvivője.

A támadók két fegyőrt megöltek – tette hozzá. A hatóságok keresik a szökött rabokat – mondta.

Az Afrika legnépesebb országának számító Nigériában gyakoriak a büntetés-végrehajtási intézetek elleni támadások. Októberben fegyveresek csaknem kétezer foglyot engedtek szabadon két börtönből a déli Edo államban. A támadások mögött általában olyan bűnözői vagy terrorista csoportok állnak, amelynek hívei a börtönökben ülnek.

Az NTA nigériai közszolgálati műsorszolgáltató mindeközben szintén hétfőn arról számolt be, hogy 75, az északnyugat-nigériai Zamfara állam területén szeptember elején elrabolt középiskolás diákot sikerült kiszabadítaniuk a hatóságoknak. Az állam területén fekvő Koya nevű településen található középiskolát szeptember 1-jén fegyveres bűnözők támadták meg. Bello Matawalle, Zamfara kormányzója a támadás után elrendelte az összes helyi általános és középiskola bezárását azonnali hatállyal.

Nigériában rendszeresek a tömeges emberrablások, különösen igaz ez a forrongó Zamfara államra. Ehhez folyamodnak többek között a térségben aktív iszlamista terroristák is, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak.

Más esetekben bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint bűnözők legalább 950 diákot raboltak el december és július között a nyugat-afrikai országban.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑