Cadmus fordítás Cadmus

Nincs egyetértés Bukarestben, Románia nagykövetségének átköltözéséről

2018. 04. 21.

A bukaresti szociálliberális kormány nem konzultált a külkapcsolataiban meghatározó szerepet játszó jobboldali államfővel arról a szándékáról, hogy áthelyezze Tel-Avivből Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetségét, Klaus Iohannis államfő pedig elhamarkodottnak tartana egy ilyen lépést – derült ki az elnöki hivatal pénteki közleményéből.

Előző este egy televíziós műsorban Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – Viorica Dancila kormányfőt is megelőzve – elsőként beszélt a román vezetők közül eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját. Dragnea szerint a Dancila-kabinet szerdai ülésén memorandumot fogadott el arról, hogy Románia megkezdi az eljárást izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ügyében.

Az elnöki hivatal szerint a kormány nem kérte ki Iohannis véleményét, aki szerint egy ilyen döntést csak mélyreható elemzés nyomán lehetne meghozni, és csakis akkor, ha a – Jeruzsálem státusát központi témaként kezelő – közel-keleti béketárgyalások lezárulnak, és az érintett felek között végleges megállapodás születik erről.

„Románia külpolitikai döntéseinek letéteményeseként és Románia alkotmányos képviselőjeként Klaus Iohannis megerősíti, hogy Románia álláspontja nem változott a közel-keleti békefolyamatot illetően. A román elnök továbbra is szükségesnek tartja az izraeli-palesztin konfliktus igazságos rendezését, a kétállami megoldást, amely két, békében és biztonságban egymás mellett élő állam, Izrael és Palesztina létét feltételezi, egyedüli olyan megoldásként, amely tartósan garantálhatja a felek célkitűzéseinek teljesülését” – szögezte le a román elnöki hivatal közleménye.

Klaus Iohannis felelősségteljes és megfontolt magatartásra intette a bukaresti kormánykoalíciót, szerinte Románia megsértené a nemzetközi jogot, ha most izraeli nagykövetségének áthelyezéséről döntene.

A román ellenzéki média szerint a bukaresti kormány váratlan lépése Viorica Dancila közelgő izraeli látogatásával állhat összefüggésben. A román elnöki hivatal pénteki közleménye viszont leszögezi: a román alkotmány szerint egy ilyen döntést csak az államfő hozhat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑