no image

2018. 09. 02.

Nincs tápszer a beteg csecsemőknek Gázában

Arra figyelmeztetett a gázai egészségügyi minisztérium, hogy a szellemi visszamaradottság fenyeget egyes kezelés alatt álló gyermekeket gázai egészségügyi központokban, mivel csak korlátozottan állnak rendelkezésre a terapeutikai tápszerek.

A minisztérium írásos közleménye szerint a terapeutikai tápszerek hiánya miatt a fenilketonurémiában (PKU) szenvedő beteg gyermekeket a szellemi visszamaradottság veszélye fenyegeti.

A közlemény szerint a kezeléshez szükséges tápszerek elmaradása komplikációkat okozhat a beteg gyerekeknél, IQ-juk akár a szellemi visszamaradottság szintjéig csökkenhet.

A közlemény szerint a Gázai-övezetben jelenleg 22, egy év alatti csecsemő táplálásában semmiféle terapeutikai célú tápszert nem tudnak használni, s az 1 év feletti gyerekek tejitalából is csak 3 hétre elegendő készletük van.

A veleszületett PKU betegségben szenvedők nem fogyaszthatnak húst, tejterméket, tojást, olajos magvakat, hüvelyeseket és sok más fehérjetartalmú ételt, s egész életükben speciális étrendre szorulnak.

A gázai egészségügyi minisztérium a 2006 óta tartó izraeli blokád miatt számos gyógyszerben és orvosi felszerelésben hiányt szenved.

A Gázai-övezetben élő közel 2 millió palesztin a 2006 óta tartó izraeli szárazföldi, légi és tengeri blokád miatt nehéz körülmények között próbál életben maradni.

TRT.net

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑