Cadmus fordítás Cadmus

Nőtt a katonák, az újságírók és a modern gondolkodású, dolgozó nők veszélyeztetettsége Afganisztánban

Nőtt a katonák, az újságírók, az emberi jogi aktivisták és a modern gondolkodású, dolgozó nők veszélyeztetettsége Afganisztánban az elmúlt időszakban – derült ki a német külügyminisztérium afganisztáni menekültügyi helyzetről készült legfrissebb jelentéséből pénteken.

A beszámoló szerint a kormányerők az idei év első negyedében jelentősen több embert veszítettek, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ráadásul több mint 80 százalékkal nőtt azoknak a támadásoknak a száma, amelyeket az afgán biztonsági erők köreiből származó emberek hajtottak végre.

2020 második felében több újságírót, emberi jogi ügyvédet és aktivistát gyilkoltak meg. A liberálisabb Afganisztánért dolgozó emberek gyakorlatilag sehol sincsenek biztonságban az országban – írta a jelentésre hivatkozva a dpa német hírügynökség.

A menekültügyi jelentést, amely egyebek között a német menekültügyi hivatalnak szolgál sorvezetőül a menedékkérelmek elbírálásakor, rendszeresen frissítik.

A jelenlegi beszámoló a májusi helyzet alapján készült, mielőtt a nemzetközi haderő utolsó katonái megkezdték volna a kivonulást az ázsiai országból.

A Németországban menedéket kereső afgánok hazatoloncolását ellenző zöldek bírálták a jelentést, amely szerintük teljesen használhatatlan a menekültügyi helyzet felmérésére, mert nem a legfrissebb állapotokat tükrözi. A külföldi katonák kivonulásával ugyanis országszerte fokozódik az erőszak.

Az iszlamista tálibok számos offenzívát indítottak a kormányerők ellen azóta, hogy a NATO-csapatok májusban megkezdték a kivonulást. A harcok miatt tízezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat. Közülük sokan Afganisztánon belül kerestek menedéket, de nőtt azok száma is, akik a szomszédos országokba vagy Törökországba menekültek. Törökország köztes állomás az Európa felé tartó migránsok számára.

Azt, hogy egy afgánt valóban veszély fenyeget-e hazájában, a vallást, az etnikai hovatartozást és egyéb egyéni jellemzőket figyelembe véve lehet megállapítani. A menedékkérelmek elbírálása minden esetben egyedi folyamat.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑