Cadmus fordítás Cadmus

Nőtt a tádzsik-kirgiz határvillongás áldozatainak száma

2022. 09. 16.

Hetvenegyre emelkedett a kirgiz-tádzsik határon a héten kirobbant fegyveres összecsapás halottjainak száma, a kirgiz egészségügyi minisztérium 36, a tádzsik hatóságok pedig 35 halottat jelentettek vasárnap.

A kirgiz egészségügyi tárca hozzátette, hogy a harcoknak kirgiz oldalon körülbelül 130 sebesültje is van. Biskek egyúttal bejelentette, hogy szeptember 19-én országos gyásznapot tartanak az áldozatok emlékére.

Ugyancsak vasárnap a tádzsik kormány azt közölte, a harcoknak 35 tádzsik halottja van.

A térségben a héten törtek ki összecsapások a kirgiz és a tádzsik határőrök között, a két fél nehézfegyverek, köztük harckocsik és aknavetők bevetésével vádolta egymást.

Bár pénteken Biskek és Dusanbe tűzszünetben állapodott meg, a harcok nem sokkal később kiújultak.
Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő a feszültség csökkentését sürgette, hozzátéve: amennyiben a felek kérik, a világszervezet kész közvetíteni a vitás kérdésekben.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) pénteken a tűzszünet hatékony végrehajtására szólította fel a két közép-ázsiai országot, kiemelve, hogy az eszkaláció káros hatással van a regionális stabilitásra.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

Az EU feszültség enyhítésére, a tűzszünet betartására szólította fel Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt

Az Európai Unió felszólítja Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt, hogy biztosítsák a szerdán kirobbant fegyveres összetűzést követően elért tűzszünet hatékony végrehajtását, tegyenek meg mindent a kiújult feszültség enyhítésére és a nézeteltérések mielőbbi fenntartható megoldására – közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EKSZ) szóvivője pénteken.

Az uniós külügyi szolgálat arra reagált, hogy szerdán fegyveres összetűzés volt kirgiz és tádzsik határőrök között a két közép-ázsiai ország közötti vitatott határterületen. Pénteken koraeste arról érkeztek hírek, hogy kiújultak a harcok annak ellenére, hogy a két ország biztonsági főnökei a délután folyamán tűzszünetben állapodtak meg.

Az uniós külügyi szolgálat közleményében kiemelte, az eszkaláció káros hatással van a regionális stabilitásra. Közölték továbbá, hogy Közép-Ázsiáért felelős különleges képviselőjén és a két érintett országban működő küldöttségein keresztül az Európai Unió diplomáciai kapcsolatokat tart fenn az illetékes hatóságokkal.

“Arra szólítunk fel minden felet, hogy a nézeteltéréseket békés, diplomáciai eszközökkel oldják meg” – fogalmaztak.
Az uniós külügyi szolgálat végezetül megerősítette, hogy Európai Unió segítséget, valamint aktív politikai támogatást nyújt a régió stabilitásának és jólétének megőrzéséhez.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán Oroszország katonai szövetségese: mindkét országban vannak orosz támaszpontok, de ettől függetlenül gyakoriak a két ország közötti határvillongások. Tavaly egy incidens majdnem nyílt háborúba torkollott a két szovjet utódállam között.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑