Cadmus fordítás Cadmus

Nyugati külügyminiszterek önmérsékletre intették Teheránt

Önmérsékletre intette Iránt hétfőn Berlinben Sigmar Gabriel német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Az új francia külügyminiszter bemutatkozó látogatását záró közös sajtótájékoztatón Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy Iránnak „súlyos szerepe” van a közel-keleti térség számos konfliktusában, különösen Szíriában.

Ezért Németország és Franciaország azt várja Hassan Rouhani újraválasztott elnöktől, hogy a perzsa állam „ne a terrort, hanem a béketeremtés politikáját támogassa, és hozzájáruljon a stabilitáshoz”.

A teheráni vezetésnek az iráni atomprogramról Rouhani első ciklusában, 2015-ben kötött megállapodást is következetesen be kell tartania – tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Aláhúzta, hogy az iráni gazdaság beindítása csak akkor lehetséges, ha Teherán visszaszerzi a nemzetközi közösség bizalmát, ezért Hassan Rouhani új kormányának felelősséggel és megfontoltan kell tevékenykednie.

Jean-Yves Le Drian kiemelte, hogy Hassan Rouhani újraválasztásával Irán fontos szerephet juthat a Közel-Kelet konfliktusainak rendezésében, ha a terror támgatása helyett a megbékélésre helyezi a hangsúlyt.

A mérsékeltként számon tartott Hassan Rouhanit pénteken választották meg másodszor elnöknek. Hétfőn elmondott első beszédében elmondta: a választás eredménye azt jelenti, hogy az irániak több demokráciát és nemzetközi együttműködést akarnak, és ez elvezet a gazdaság fejlődését eredményező szükséges reformokhoz.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑