2018. 11. 22.

Nyugati nyomásra mégsem lett orosz elnöke az Interpolnak

Az eddigi ügyvezető elnököt, Kim Dzsongjangot választották meg az Interpol élére szerdán. A nemzetközi rendőri szervezet dubaji közgyűlésén a 190 tagország mintegy kétharmada szavazott a dél-koreai főkapitányra.

Az Interpol korábbi vezetője, a kínai Meng Hung-vej októberben mondott le, mert hazájában korrupció gyanújával őrizetbe vették. Jang most az ő 2020-ig tartó mandátumát fejezi be.

– Semmit sem számít, hogy milyen nemzetiségű az Interpol elnöke, ez egyáltalán nem befolyásolja a szervezet függetlenségét. Hadd fogalmazzam meg kristály tisztán: a felügyelőbizottság és így az elnök sem szólhat bele a döntéshozatalba és nem is bírálhatja felül azt – szögezte le Jürgen Stock főtitkár.

A választás előtt ugyanis parázs vita alakult ki. A másik jelölt a jelenlegi alelnök, az orosz Alekszandr Prokopcsuk volt, akit Moszkva megerősödésétől tartva az Egyesült Államok és több európai ország is támadott. Ukrajna azt is kilátásba helyezte, hogy kilép az együttműködésből, ha ő nyer.

– Ez egy összehangolt nyomás volt és a nyugati sajtó nyíltan írt róla. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia arra szólított fel mindenkit, hogy ne hagyják az orosz jelöltet győzni. Nem lehet nem észrevenni és ezzel valószínűleg a nézőik sincsenek másképp, hogy ez egy kő kemény Oroszország ellenes kampány, amely csak valamiféle skizofréniának lehet köszönhető – mondta az euronewsnak adott exkluzív interjújában Oroszország EU-s nagykövete, Vlagyimir Csizsov.

Az orosz elnöki hivatal szóvivője ennél is tovább ment és az amerikai elnökválasztásra utalva megjegyezte: ezzel a nyugati hatalmak azt tették, mint amivel Moszkvát rágalmazzák, beavatkoztak egy választási rendszerbe.

Euronews

, , ,
Back to Top ↑