Cadmus fordítás Cadmus

Ökumenikus szertartás a Szent Sír restaurálásának befejezése alkalmából

2017. 03. 11.

Március 22-én, Jeruzsálemben ökumenikus szertartással ünneplik meg a Szent Sír restaurálási munkálatainak befejezését.

A felújítást, amely kilenc hónapig tartott, a katolikus, görög ortodox és örmény egyház közös döntése alapján végezték el. Jézus Sírja hamarosan ismét állványok nélkül tekinthető meg. Antonia Mariopoulu, a munkálatok tudományos koordinátora a szentföldi ferences kusztódia Keresztény Média Központjának adott interjújában elmondta:

“A restaurálás különböző szakaszaiban történelmi pillanatokat élhettünk meg, elsősorban októberben, Jézus Sírjának felnyitásakor. Erre most először került sor az utóbbi kétszáz évben, és harmadszor a történelemben. Egy márvány réteg alatt egy újabb szürke márványlapot találtunk, amelyet föld borított be. A három keresztény közösség Szent Sír őrzőinek engedélyével eltávolítottuk ezt a töltőanyagot”. Ez alatt a márványlap alatt van a faragott szikla, amely tanúsítja, hogy ez egy sírhely volt, ahol valakit eltemettek, itt helyezték el Krisztus Testét.

A Szent Sír élő műemlék

A munkálatok tudományos koordinátora a Szent Sírt élő műemléknek nevezte, ahol zarándokok milliói imádkoznak szüntelenül. Hozzátette, hogy a restaurálás „nagy áldás, nagy felelősség és egyben nagy kihívás” volt. A kutatás mélyreható élményt jelentett a kutatócsoport tagjai számára:„Szívünkkel és értelmünkkel megéreztük és megértettük a Sírhely rendkívüli kifejező erejét”.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑