Cadmus fordítás Cadmus

Olajszállító hajót foglalt le az iráni Forradalmi Gárda

2023. 04. 27.

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy Kuvaitból az Egyesült Államokba tartó olajszállító hajót az Ománi-öböl térségében – közölte az Egyesült Államok haditengerészete csütörtökön.

A haditengerészet Közel-Keleten állomásozó 5. flottájának bejelentése szerint a tartályhajó, az Advantage Sweet Marshall-szigeteki zászló alatt hajózott. A teherhajó egy török vállalat üzemeltetésében Kuvaitból indult, célállomása pedig a texasi Houston volt.

Az amerikai haditengerészet a hajó azonnali elengedését követeli, az iráni intézkedést a nemzetközi joggal ellentétesnek nevezi, amely szerinte árt a térség biztonságának és stabilitásának. Hozzáteszik, hogy az Irán részéről folytatódó zavarkeltés a hajózásban, valamint a hajózási jog megsértése a térségben fenyegetést jelent a tengerhajózás biztonságára és a világgazdaságra.

Az amerikai közlés szerint az olajszállító a Forradalmi Gárda beavatkozását megelőzően, helyi idő szerint 13.15 órakor nemzetközi vizekről adott le segélykérést.

Az iráni hadsereg nem sokkal később azt közölte, hogy a közel-keleti ország haditengerészete valóban lefoglalt egy Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó tankert, miután összeütközött egy iráni hajóval az Ománi-öbölben. A közleményben kiemelték, hogy a tanker az ütközést követően megpróbált elmenekülni.

Az iráni hajó legénységének két tagja eltűnt, többen pedig megsebesültek az ütközés során – tették hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑