Cadmus fordítás Cadmus

Olaszországban tekinthető meg a Kereszt-tűzben című kiállítás

2018. 10. 09.

Washington és New York után Európában folytatja útját a Kereszt-tűzben. Október 8. és 12. között Rómában, a Palazzo Cardinal Cesi tereiben lesz látogatható az a közel-keleti keresztényég helyzetét elemző kiállítás, amely a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárságának támogatásának köszönhetően jöhetett létre – tájékoztatta az OrientPress Hírügynökséget a Magyar Nemzeti Múzeum.

A Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítás nemcsak a térség humanitárius katasztrófáira, a terrortámadásokra és a háborús konfliktusokra koncentrál. A legfrissebb kutatási eredmények alapján szokatlan installációba ágyazott tárgykollekció, fotóanyag a sokat szenvedő közösségek közül a keresztényekre fókuszál, miután az elmúlt évek eseményei korábban soha nem látott mértékben rázták meg közösségeiket és gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését.

Mint írják, az emberek ellen elkövetett erőszak mellett az épített örökség elleni támadások is mindennaposak: a keresztények kultikus helyei a terroristák számára a pogányság jelképei, amelyeket el kell pusztítani. A támadások célja egyrészt a szimbolikus jelentőségű épületek megsemmisítése, másrészt pedig lakóházak lerombolása. A nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Kelet véráztatta földjébe ágyazottak, kitépésük, elhalásuk az egyetemes emberi civilizációt alapjaiban rengetheti meg – áll a közleményben.

A magyar kurátorok által alkotott kiállítás a Közel-Kelet keresztény közösségei mellett figyelmet fordít az ISIS-re és más terrorszervezetekre is, hangsúlyozva, hogy a szélsőséges, dzsihadista csoportok és a muszlimok közé semmi esetre sem tehető egyenlőségjel.
A tájékoztatás szerint a különleges tárlat a drámai pillanatok, a kilátástalanság, az állandó veszély bemutatása ellenére nem pesszimista hangvételű. Bemutatja a reménységet tápláló kezdeményezéseket, amelyeknek célja a probléma hangsúlyozása mellett az otthonmaradás, az újjáépítés és a hazatérés elősegítése.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a közép-európai ország és az iszlám világ kapcsolatának múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, az interdiszciplináris kutatásokat végző Migrációkutató Intézet együttműködésének a gyümölcse. Az egyedülálló összeállítás először 2017 őszén a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2018 tavaszán Washingtonban és New Yorkban aratott sikert.

A tárlat főkurátora Speidl Bianka (Migrációkutató Intézet), szakértő kurátora: Horváth-Sántha Hanga (Migrációkutató Intézet) és Mércz András (Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete). Szaktanácsadója Kiss Etele (Magyar Nemzeti Múzeum), projektkoordinátora: Varga Lujza (Magyar Nemzeti Múzeum).

A kiállítás a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárságának támogatásával valósult meg.

Forrás  S4C.news,  kép: Magyar Nemzeti Múzeum/OPH

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑