2018. 11. 20.

Öngyilkos merénylő robbantott Kabulban (képek, videó)

Több tucat ember halt meg egy rendezvényteremben elkövetett öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán fővárosában, Kabulban. Az afgán egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább negyvenen vesztették életüket és hatvanan sebesültek meg a helyi idő szerint hétfő esti támadásban.

Az afgán hatóságok közölték: a robbantást a vallástudósoknak az Uranus esküvői rendezvényházban tartott találkozóján hajtották végre, amelyet Mohamed próféta születése napjának alkalmából tartottak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a feltételezhetően iszlám vallástudósok a szunnita vagy a síita irányzatot követik. A rendezvényház menedzsere azt mondta, hogy a robbantás időpontjában mintegy ezer ember tartózkodott a teremben.

Afganisztánban a tálib mozgalom véres harcot folytat a nemzetközileg támogatott kabuli kormány ellen, azonban a felekezet alapú erőszak a közép-ázsiai országban szintén aktív Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre vall. A szélsőséges szunnita szervezet eretnekeknek tartja a síitákat, az utóbbi időben több támadást is elkövetett síita civilek ellen, és rendszeresen meggyilkolásukra biztatja híveit.

Legutóbb júniusban követtek el robbantásos merényletet vallástudósok gyűlése ellen Kabulban. A támadásért, amelyben legalább heten meghaltak és húszan megsebesültek, az IÁ jelentkezett.

A júniusban megtámadt vallástudósok a vallási elöljárók tanácsának (Afgán Ulema Tanácsa) a tagjai, az nem sokkal korábban történelmi jelentőségű fatvát (vallási rendeletet) adott ki az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítve az öngyilkos merényleteket és robbantásokat.

Az IÁ a júniusi robbantással kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az amerikai támogatású afgán kormánnyal együttműködő zsarnok” vallástudósokat vettek célba.

MTI, Russia Today, Twitter

, , , , ,
Back to Top ↑