Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli NATO-központ közelében

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát csütörtökön Kabul központjában, az afganisztáni NATO-misszió főhadiszállása közelében, az afgán belügyi tárca tájékoztatása szerint legkevesebb tíz ember meghalt, s negyvenketten megsebesültek.

A nagy erejű robbanást egy kisbuszba rejtett pokolgép okozta az afgán főváros Sas-Darak negyedében.

A dél-ázsiai országban működő Resolute Support fedőnevű NATO-misszió időközben közölte: egy román és egy amerikai katona is életét vesztette. A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a román katona éppen őrjáraton volt az erősen őrzött – Zöld Zóna néven ismert – kormányzati és diplomata negyed mentén.

Románia 2002 óta vesz részt az afganisztáni békefenntartó műveletekben, jelenleg 762 román katona szolgál a nemzetközi békefenntartó misszióban. 2002 óta harminc román katona vesztette életét Afganisztánban.

A merénylet elkövetését a szélsőséges tálibok vállalták magukra. Azt állították, hogy tizenkét „külföldi betolakodót” öltek meg amikor három külföldi járművet célba vettek, amelyek arra a területre érkeztek, ahol az afgán nemzetbiztonsági hatóságok irodái is vannak.

A negyedben külföldi nagykövetségek és más kormányzati épületek is találhatók.

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő azt mondta, hogy a járműbe rejtett robbanószerkezet egy főúton lépett működésbe, és legkevesebb 12 járműben okozott károkat. A rendőrség gyorsan lezárta a térséget. A közösségi médiában megjelent videofelvételeken azt lehetett látni, hogy a területen fehér füst gomolygott.

A héten ez volt már a második merénylet a fővárosban, amelyet a tálibok hajtottak végre. Hétfő éjszaka Kabul keleti részében a szélsőségesek a külföldiek lakta épületegyüttest vették célba. Legkevesebb 16 ember meghalt, több mint száz megsebesült.

„Értelmetlen békét kötni egy olyan csoporttal, amely továbbra is ártatlan embereket gyilkol” – hangsúlyozta Asraf Gáni afgán elnök közleményében.

A támadások egyre inkább felvetik a kérdést Kabulban és Washingtonban is, hogy 18 évi háborúskodás után mennyire lehet megbízni a tálibokban. Az afgán kormány súlyos kétségeit hangoztatta az Egyesült Államok és a tálibok között nemrégiben kötött egyezséggel kapcsolatban. Ennek értelmében Washington mintegy ötezer amerikai katonát vonna ki Afganisztánban lévő öt bázisáról 135 nap alatt, ha az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz.

Jelenleg 14-13 ezer külföldi katona tartózkodik a közép-ázsiai országban. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja azt mondta, hogy az egyezséget még jóvá kell hagynia Donald Trump amerikai elnöknek.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑