Órákig tartó összecsapások zajlottak Bejrútban

Órákig tartó összecsapások zajlottak kedd éjjel Bejrútban a libanoni központi bank épületénél a biztonsági erők és feldühödött tüntetők között, a rendőrség őrizetbe vett 59 embert – közölték a hatóságok szerdán.

A demonstrálók kövekkel, fémrudakkal, botokkal zúzták be több bank és pénzváltó iroda ablakait, és petárdákat hajigáltak a rendőrökre, akik könnygázzal igyekeztek oszlatni a tömeget Bejrút üzleti negyedében. A több mint öt órán át tartó utcai harcokban 47 rendőr megsebesült.

Kedden napközben kezdődött a tüntetés a központi bank épülete előtt. Az utcára vonulók a bank intézkedései ellen tiltakoztak, amelyek szerintük súlyosbították az ország pénzügyi nehézségeit. A megmozdulás este vált erőszakossá, miután a tüntetők egy csoportja megpróbált áttörni a bank épületéhez vezényelt biztonsági erők kordonján.

Libanon évtizedek óta nem tapasztalt súlyos gazdasági problémákkal küzd: az egyik legmélyebben eladósodott állam a világon, csaknem az összes alapvető termékből importra szorul, viszont valutakészletei elfogytak. A libanoni font értéke rövid idő alatt több mint 60 százalékkal csökkent. A bankok korlátozni kezdték a valuták készpénzfelvételét és a külföldi banki átutalásokat.

Az országban már október közepe óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, viszont most először voltak megmozdulások Bejrút üzleti negyedében. A teljes politikai elit távozását, a parlament feloszlatását és előrehozott választások megtartását követelő tüntetők nyomására Szaad Haríri miniszterelnök október végén benyújtotta lemondását.

Bár decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással Michel Aun libanoni elnök, új kormány máig nem alakult meg Libanonban.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑