Cadmus fordítás Cadmus

Órákig tartó összecsapások zajlottak Bejrútban

2020. 01. 15.

Órákig tartó összecsapások zajlottak kedd éjjel Bejrútban a libanoni központi bank épületénél a biztonsági erők és feldühödött tüntetők között, a rendőrség őrizetbe vett 59 embert – közölték a hatóságok szerdán.

A demonstrálók kövekkel, fémrudakkal, botokkal zúzták be több bank és pénzváltó iroda ablakait, és petárdákat hajigáltak a rendőrökre, akik könnygázzal igyekeztek oszlatni a tömeget Bejrút üzleti negyedében. A több mint öt órán át tartó utcai harcokban 47 rendőr megsebesült.

Kedden napközben kezdődött a tüntetés a központi bank épülete előtt. Az utcára vonulók a bank intézkedései ellen tiltakoztak, amelyek szerintük súlyosbították az ország pénzügyi nehézségeit. A megmozdulás este vált erőszakossá, miután a tüntetők egy csoportja megpróbált áttörni a bank épületéhez vezényelt biztonsági erők kordonján.

Libanon évtizedek óta nem tapasztalt súlyos gazdasági problémákkal küzd: az egyik legmélyebben eladósodott állam a világon, csaknem az összes alapvető termékből importra szorul, viszont valutakészletei elfogytak. A libanoni font értéke rövid idő alatt több mint 60 százalékkal csökkent. A bankok korlátozni kezdték a valuták készpénzfelvételét és a külföldi banki átutalásokat.

Az országban már október közepe óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, viszont most először voltak megmozdulások Bejrút üzleti negyedében. A teljes politikai elit távozását, a parlament feloszlatását és előrehozott választások megtartását követelő tüntetők nyomására Szaad Haríri miniszterelnök október végén benyújtotta lemondását.

Bár decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással Michel Aun libanoni elnök, új kormány máig nem alakult meg Libanonban.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑