Cadmus fordítás Cadmus

Óriásmecset épülhet Bukarestben

2016. 04. 02.

A román elnöki hivatal nem ellenzi, hogy felépüljön a Bukarestbe tervezett óriásmecset, csak az időpontot tartja alkalmatlannak a “terrorizmus és bevándorlás” miatt.

Klaus Iohannis múlt heti törökországi hivatalos látogatásán Recep Erdogan török elnök “a két ország közötti párbeszéd és szolidaritás legszebb megnyilvánulásának” nevezte a bukaresti mecset megépítését, Iohannis pedig megerősítette: a terv az építkezési engedélyezésének szakaszába került, ami a főpolgármesteri hivatal hatásköre.

A román kormány tavaly nyáron 49 évre ingyenes a muzulmán felekezet használatába adott egy 11 ezer négyzetméteres telket a román főváros északi részén, a Romexpo kiállítási csarnok közelében, hogy azon a felekezet közhasznú épületeket – egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot – építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

Traian Basescu volt államfő tavaly biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját, a muzulmánoknak adott telken pedig több ízben rendeztek tiltakozó megmozdulásokat a mecsetépítés ellenzői.

A bukaresti mecset és isztambuli ortodox templom megépítéséről még Adrian Nastase kormányfő állapodott meg 2004-ben az akkor szintén miniszterelnöki tisztséget betöltő Erdogannal, 2011-ben Basescu államfőként szintén elvi beleegyezését adta Erdogannak, majd 2015-ben – a térdszalag-műtétre egy török klinikára elvonuló – Victor Ponta miniszterelnök egy kormányhatározattal telket is adott a muzulmánoknak.

A román ortodox egyháznak – amely egy kápolnával is megelégedne Isztambulban – állítólag hat telket is felajánlottak azóta a törökök, de egyiket sem fogadta el.

A Hotnews.ro portál szerint a bukaresti óriásmecsetnek a török muzulmánok szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak és befolyásukat akarják vele bizonyítani az “arab világgal való örökös versengésükben”. Románia így kényes helyzetbe került, mert Törökország életbevágó partnere Fekete-tenger térségében az orosz expanzióval szemben, de a bukaresti főpolgármesteri tisztségre pályázó legfontosabb jelöltek azonban az ellenséges közhangulatban nem akarják választási esélyeiket kockáztatni és nemet mondtak az óriásmecset felépítésének engedélyezésére.

Orientalista – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑