Cadmus fordítás Cadmus

Őrizetbe vették a volt kazah államfő unokaöccsét

2022. 03. 14.

Őrizetbe vették pénzügyi visszaélések vádjával Nurszultan Nazarbajev korábbi kazah államfő unokaöccsét – közölte vasárnap a közép-ázsiai ország korrupció ellenes hatósága.

Kairat Szatibaldit azzal gyanúsítják, hogy sikkasztást követett el az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójánál, a Kazakhtelecomnál. Emellett további vizsgálatok folynak ellene “állambiztonságot érintő bűncselekmények ügyében”.

Kairat Szatibaldi egészen a januári zavargásokig Kazahsztán egyik legnagyobb befolyással rendelkező üzletembere volt. Az egyelőre nem világos, hogy az ellene indult nyomozásnak köze van-e az üzemanyagként használt cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt kitört, több mint 200 emberéletet követelő januári megmozdulásokhoz, amelyeket Kaszim-Zsomart Tokajev hivatalban lévő államfő orosz segítséggel tudott leverni.

Tokajev külföldi kapcsolatokkal rendelkező banditákat és terroristákat tett felelőssé a történtekért, szakértők azonban belső hatalmi harcot sejtenek a háttérben.

A most 81 éves Nazarbajev 1990-től vezette a kőolajban és ásványi anyagokban gazdag volt szovjet köztársaságot 2019-ig, amikor átadta a hatalmat a jelenlegi államfőnek, Tokajevnek. Nazarbajev ugyanakkor megtartott egy sor kulcsfontosságú tisztséget saját maga és rokonai számára, hogy a háttérből irányíthassa az eseményeket.

Tokajev a januári események nyomán hatalmát ki tudta építeni Nazarbajev, illetve rokonai és hívei kárára, akik sorra elvesztették pozícióikat. Február elején rendeletet is hozott a véres zavargások idején hevesen bírált elődje jogköreinek megnyirbálására. Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy Nazarbajev családjának egyik tagja ellen nyomozás indult.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑