Cadmus fordítás Cadmus

Örmény katona meghalt az azeri-örmény határon kitört lövöldözésben

Egy örmény katona életét vesztette abban a lövöldözésben, amely kedden tört ki örmény és azeri katonák között a két ország határa mentén – közölte az örmény védelmi minisztérium.

Azerbajdzsán tagadta ezt, az örmény elnök pedig a legszigorúbb intézkedéseket sürgette Örményország területi integritásának védelmében.

“Az örmény hadsereg szerződéses tizedese, V. Hursudján halálos sebet kapott, miután az ellenség tüzet nyitott a Geharkunik tartománybeli Verin Sorzsa határ menti régióban” – áll a jereváni védelmi tárca közleményében.

A minisztérium korábbi közleménye szerint Verin Sorzsa közelében, helyi idő szerint délután fél három tájban fegyveres incidens történt, “az ellenség örmény állásokat lőtt”.

Armen Szárkiszján örmény elnök azzal a felhívással fordult az illetékes állami szervekhez, hogy hozzák meg a legszigorúbb intézkedéseket Azerbajdzsánnal szemben Örményország területi integritásának védelmében – közölte az elnöki hivatal sajtószolgálata. Az elnök felszólította a nemzetközi közösséget és minden érdekelt államot, hogy tanúsítson “zéró toleranciát” az ügyben, és “hozzon kemény döntéseket Azerbajdzsán provokatív akcióinak értékelésére és elítélésére”.

Az azeri védelmi minisztérium tagadta azokat az információkat, miszerint az azeri erők örmény állásokat lőttek volna, és azt állította, hogy az örmény katona egy balesetben vesztette életét. Baku nincs érintve az esetben, erői “nem nyitottak tüzet” – közölte a tárca.

Az örmény ügyészség bejelentette: vizsgálatot indítottak a katona halálának ügyében.

Az örmény védelmi minisztérium a múlt héten arról számolt be, hogy az azerbajdzsáni fegyveres erők megpróbáltak határkiigazítást végrehajtani Szjunik tartomány egyik határ menti térségében. Nikol Pasinján ügyvivő örmény miniszterelnök szerint az azeri fegyveres erők három és fél kilométeres mélységben átlépték az örmény államhatárt.

A védelmi tárca szerint az örmény alegységek válaszlépésére az azeri hadsereg leállította ezeket a határkiigazítási munkálatokat. Baku visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy erői csupán az ország saját határait erősítették meg.

Pasinján később közölte: Örményország a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordul az azeri katonák örmény területre történt behatolása miatt.

A felek azóta több alkalommal is tárgyaltak az ügy rendezése érdekében.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑