Cadmus fordítás Cadmus

Örmény szóvivő: a november 9-i megállapodásban nincs rendelkezés folyosó nyitásáról

A hegyi-karabahi harcok lezárásáról szóló november 9-i megállapodás nem tartalmaz rendelkezéseket folyosó nyitásáról Azerbajdzsánból a dél-örményországi Zangezúron (Szjunik régió) keresztül Törökországba – jelentette ki pénteken, Ilham Aliyev azeri elnök kijelentéseire reagálva az örmény külügyminisztérium szóvivője.

“A november 9-i háromoldalú nyilatkozat 9. pontja nem tesz említést semmiféle folyosóról. Zangezúrt Azerbajdzsán történelmi területének nevezve és az elképzelt folyosóra hivatkozva az azeri elnök ezekkel a provokatív kijelentésekkel szándékosan aláássa a november 9-i és január 11-i háromoldalú nyilatkozatok végrehajtását” – hangsúlyozta Anna Nagdalján külügyi szóvivő.

Aliyev pártja, az Új Azerbajdzsán VII. kongresszusán arról beszélt, hogy országa kész együttműködni Örményországgal. Mint mondta, a miniszterelnök-helyettesek szintjén éppen erről folynak megbeszélések Örményország, Azerbajdzsán és Oroszország között.

Az államfő, akit az AzerTAdzs állami hírügynökség idézett, kijelentette, hogy Jereván próbál kibújni az együttműködésből azzal, hogy akadályozza a zangezúri folyosó megvalósítását. Hozzátette, hogy ez nem fog sikerülni az örmény félnek.

“Az ellenség nem önmagától ment el, hanem kiűztük, de ugyanakkor hajlandóak vagyunk az együttműködésre” – hangoztatta Aliyev, a vitatott hovatartozású azerbajdzsáni enklávéban, Hegyi-Karabahban ősszel lezajlott háborúra utalva.

Aliyev február 15-én közölte, hogy megkezdődött egy vasútvonal építése az azeri ellenőrzés alá visszakerült Hegyi-Karabahhal határos térségben. Ez az elképzelések szerint Azerbajdzsánt köti majd össze Nahicseván azeri exklávéval, amelyet Örményország választ el az anyaországtól, s amely Iránnal és Törökországgal is határos. Aliyev szerint a vasútvonal összeköti majd Azerbajdzsánt Törökországgal is, és minden térségbeli ország használhatja majd.

Az azeri elnök februárban arról is beszélt, hogy ezzel párhuzamosan felépülhet az Oroszországot Örményországgal összekötő, azeri területen áthaladó vasútvonal, illetve Nahicseván területén át összeköthető lesz Oroszország és Irán, továbbá Örményország és Irán, emellett létrejöhet a vasúti összeköttetés Oroszország és Törökország között.

A térségbeli közlekedés fejlesztéséről január közepén adott ki közös nyilatkozatott moszkvai tárgyalásai után Vlagyimir Putyin orosz elnök, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Aliyev.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között.

A térségben idén szeptember 27-én Azerbajdzsán hadműveleteket kezdett az enklávé visszafoglalására, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok a november 9-én egy Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑