Cadmus fordítás Cadmus

Örményország az EJEB-hez fordult az Azerbajdzsán által elfogott örmény katonák miatt

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult Örményország azzal a követeléssel, hogy biztosítsák az Azerbajdzsán által csütörtökön elfogott örmény katonák jogainak védelmét – közölte az EJEB mellett működő örmény képviselet sajtószolgálata.

A közlemény szerint a kérelem célja biztosítani a foglyoknak az élethez és szabadsághoz való jogát, és azt, hogy ne kínozzák őket.

Az azeri belügyminisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy az azeri erők elfogtak hat örmény katonát, akik átlépték az örmény-azeri határt, mélyen behatoltak Azerbajdzsán területére, és diverzáns akciókra készültek az országban. A tárca tájékoztatása szerint a két diverzáns-felderítő örmény osztag – az egyik 15, a másik kilencfős – terrorcselekményt akart végrehajtani, aláaknázva egy utat, amely az azeri erők állásaihoz vezetett. Az azeri katonák hat diverzánst elfogtak, a többiek kereket oldottak.

Nikol Pasinján örmény ügyvivő kormányfő “emberrablásnak” nevezte kormánya ülésén a katonák elfogását, mert ők – mondta – a határ vonalánál, Örményország szuverén területén helyeztek el aknákat, és figyelmeztető jelzéseket. Az örmény külügyminisztérium a helyzet további kiélezésére irányuló provokációnak nevezte az esetet, és arra figyelmeztetett, hogy ez komoly mértékben alááshatja a térségbeli békét és stabilitást. A tárca határozottan elítélte az

Örményország “területi épsége és szuverenitása elleni erő alkalmazását” Azerbajdzsán részéről.
Az örmény-azerbajdzsáni határon Geharkunik és Szjunik tartomány közelében május közepe óta feszült a helyzet.

Tavaly szeptember 27-e és november 9-e között Azerbajdzsán jelentős területeket szerzett meg Hegyi-Karabahban egy háborús konfliktusban. Az Azerbajdzsántól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására indított offenzívában több mint hatezren vesztették életüket. A harcok egy háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget november 9-én. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑