Cadmus fordítás Cadmus

Örményország felszólított az összes hadifogoly szabadon engedésére

Örményország felszólította regionális riválisát, Azerbajdzsánt az összes hadifogoly szabadon engedésére szerdán, csaknem öt hónappal a hegyi-karabahi harcok vége után.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel való moszkvai találkozóján jelezte, hogy ez a probléma továbbra is megoldatlan. “Sajnálatos módon még mindig vannak hadifoglyok Azerbajdzsánban” – mondta.

A foglyul ejtett katonák és civilek cseréjéről a két ország között orosz közvetítéssel létrejövő megállapodásban rendelkeztek.

Az elmúlt hónapokban több fogolycsere is történt. Azerbajdzsán szerint az egyezménnyel összhangban az összes foglyot szabadon engedte, mindazonáltal külügyminisztériuma közölte: a megállapodás nem vonatkozik azon harcosokra, akiket Örményország “Azerbajdzsán területeire küldött” a harcok végét követően.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult az enklávé és az örmények kezén lévő környező települések visszafoglalására, és Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑