Cadmus fordítás Cadmus

Örményország fenyegetésként értékeli Aliyev zangezúri folyosóról tett kijelentéseit

Örményország területi épsége elleni fenyegetésként értékeli Ilham Aliyev azeri elnök kijelentéseit arról, hogy akár Jereván egyetértése nélkül is folyosót nyitna Azerbajdzsánból a dél-örményországi Zangezúron (Szjunik régió) keresztül a területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz – jelentette ki csütörtökön Armen Grigorján, Örményország képviselője a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) dusanbei tanácskozásán.

Felszólította egyben a szervezet tagjait, hogy reagáljanak az azeri államfő nyilatkozatára.

“Ez nem más, mint egy ODKB-tagország területi épsége elleni fenyegetés. Az ilyen fenyegetéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni, különös tekintettel Azerbajdzsán elnökének agresszív törekvéseire. Úgy vélem, szervezetünknek egyértelműen ki kell fejtenie álláspontját olyan törekvésekkel szemben, amelyek fenyegetik a tagállamok területi épségét” – hangsúlyozta Grigorján.

Aliyev április 20-án az azeri állami televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy Örményország akaratától függetlenül is megvalósítja a zangezúri folyosó tervét, a jereváni vezetés ellenállása esetén pedig kész ezt a kérdést akár erővel is megoldani.

Nikol Pasinján ügyvezető örmény kormányfő a nap folyamán azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy nem teljesíti az örmény hadifoglyok és más fogvatartottak szabadon engedése iránti kötelezettségét. Felidézte, hogy szerdán este az Európai Unió is felszólította a bakui vezetést arra, hogy engedje el a tavalyi hegyi-karabahi harcok során elfogott embereket.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta számos alkalommal fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között.

A térségben tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult az enklávé és az örmények kezén lévő környező települések visszafoglalására, és Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑