Cadmus fordítás Cadmus

Örményországban kormányellenes tüntetők behatoltak egy kormányzati épületbe

2021. 03. 01.

Kormányellenes tüntetők behatoltak hétfőn Jerevánban egy kormányzati épületbe, amelyben több minisztérium hivatalai találhatók, követelve az örmény miniszterelnök, Nikol Pasinján lemondását – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Az örmény hadsereg vezérkari főnöke, Onik Gaszparján, magas rangú tisztek támogatásával a múlt héten lemondásra szólította fel Pasinjánt, aki ezt puccskísérletnek minősítette, kezdeményezte az államfőnél Gaszparján és helyettese felmentését, és felhívására 20 ezer híve tüntetett a főváros Jereván központjában.

Armen Szárkiszján elnök azonban szombaton elutasította a vezérkari főnök leváltását kezdeményező miniszterelnöki előterjesztés aláírását, tovább mélyítve az országban előállt hatalmi válságot. Pasinján ezután ismételten benyújtotta javaslatát, amely az elnöki hivatal hétfői közleménye szerint azóta be is érkezett, és amelyre a törvény által megszabott határidőn belül az államfő válaszolni fog.

Az ellenzék ugyanakkor üdvözölte a vezérkar kezdeményezését, és az utóbbi napokban többezres tüntetéseken követelték a miniszterelnök lemondását.

Az örmény hatóságok készek konzultációt kezdeni az ellenzékkel előrehozott parlamenti választások megtartásáról, de csak a vezérkari főnök leváltása után – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Ruben Rubinján, az Állampolgári Szerződés nevű kormánypárt tagja, a parlament külügyi bizottságának elnöke.

A RIA Novosztyi szerint a hétfői erőszakos tüntetők felszólították a kormányhivatal dolgozóit, hogy ne vegyenek részt Pasinján támogatóinak nagygyűlésén, kormányellenes jelszavakat hangoztattak, és követelték a miniszterelnök lemondását, majd elhagyták az épületet. Szavaik szerint azt akarták demonstrálni, hogy bármelyik minisztériumba képesek behatolni.

A dél-kaukázusi egykori szovjet tagköztársaság azután került válságba, hogy az örmény hadsereg megalázó vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel.

Nikol Pasinján két éve került hatalomra egy korrupcióellenes tiltakozási hullám nyomán.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑