Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

Örményországban mindkét fél az alkotmányra hivatkozik az örmény vezérkari főnök felmentése ügyében

2021. 03. 10.

Nikol Pasinján az alkotmányra hivatkozva szerdától felmentettnek nyilvánította Onik Gaszparján örmény vezérkari főnököt, aki viszont éppen az alaptörvénybe ütközőnek nevezte a miniszterelnök lépését, ismét a kormányfő lemondását és előrehozott választásokat követelve.

“Mind a közzétett nyilatkozat, mind a menesztésem egész procedúrája alkotmányellenes, s ez ismételten megerősíti, hogy a jelenlegi válságot csak a miniszterelnök lemondása és azonnali parlamenti választások révén lehet orvosolni” – szögezte le Gaszparján a kormány internetes oldalán közzétett nyilatkozatra reagálva.

Hozzáfűzte, hogy az alkotmány előírásainak érvényre juttatása végett közigazgatási bírósághoz fordult. Felhívta a hadsereg tagjait, hogy szolgálatukat folytassák továbbra is kizárólag a haza érdekeit tartva szem előtt tartva.

Az ügy előzménye az volt, hogy a vezérkari főnök februárban a kiéleződött belpolitikai feszültségekre hivatkozva lemondásra szólította fel Pasinjánt és kormányát. A miniszterelnök ezt hatalomátvételi kísérletnek minősítette, kétszer is kezdeményezte Gaszparján leváltását Armen Szárkiszján államfőnél, de ő ezt mind a kétszer elutasította.

Pasinján azzal indokolta mostani lépését, hogy mivel az elnök nem is írta alá a vezérkari főnök felmentésére vonatkozó kormányfői javaslatot, de nem is fordult fellebbezéssel a törvényt által megadott határidőn belül az alkotmánybírósághoz, a katonai szolgálatról és a katonák jogállásáról szóló törvény értelmében érvénybe lép az a miniszterelnöki rendelet, miszerint Gaszparján március 10-től már nem tölti be a vezérkari főnöki tisztséget.

Szerdai híradások szerint Szárkiszján ugyanakkor órákkal korábban azzal a kéréssel fordult az alkotmánybírósághoz, hogy foglaljon állást annak a törvénynek az ügyében, amely valóban lehetővé teszi – az államfő vétója esetén – a miniszterelnöknek, hogy felmentse tisztségéből a vezérkari főnököt.

A jogi vita közepette az örmény hadsereg vezetői szerdán ismét támogatásukról biztosították Gaszparjánt.
A dél-kaukázusi egykori szovjet tagköztársaság azután került válságba, hogy az örmény hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑