Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Orosz-amerikai szövetség a terroristák ellen

2016. 09. 11.

Közös katonai irányító központot állítanak fel, és együtt támadják nem csak az Iszlám Államot, de a Nuszra Front ellen is.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai konfliktus rendezését szolgáló új béketervet jelentett be szombaton Genfben. A Szíriát Támogató Nemzetközi Csoportot (ISSG) az Egyesült Államok és Oroszország vezeti. Washington és Moszkva szerint Damaszkusz, Ankara és Teherán is hozzájárulását adta a megállapodáshoz, amelynek célja, hogy Szíria fennmaradhasson, és megtarthassa többnemzetiségű jellegét, valamint felekezeti sokszínűségét.

Az Egyesült Államok ugyanakkor figyelmeztetett: annak a szervezetnek, amely továbbra is a legitimként elismert szíriai ellenzék része akar maradni, el kell határolódnia az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől és a közelmúltig an-Nuszra Frontként ismert iszlamista fegyveres csoporttól.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólít fel szeptember 12-én naplementétől, vagyis a muszlim íd al-adha ünnepének kezdetétől. A tűzszünet 48 óráig marad érvényben, amit folyamatosan további 48 órával lehet meghosszabbítani.

Amennyiben a fegyvernyugvás kitart egy héten keresztül, Washington és Moszkva közösen katonai csapásokat készít elő az an-Nuszra Front ellen.

Az együttműködést a megállapodás megvalósításáért felelős Közös Végrehajtó Központ (Joint Implementation Center – JIC) koordinálja majd.

A JIC felállításának előkészületei hétfőtől indulnak. Ehhez az Egyesült Államok és Oroszország megosztják egymással a rendelkezésükre álló információikat arról, hogy az an-Nuszra Front és más ellenzéki fegyveres csoportok mely területeket uralják a harci övezetekben. A JIC-nek egy hét fegyverszünetet követően működőképesnek kell lennie. A központ szakértői – katonai tisztségviselők és mások – ekkor megkezdik a dzsihadisták által ellenőrzött területek pontos meghatározását, valamint az IÁ és az an-Nuszra elleni csapások egyeztetését.

A fegyvernyugvás alatt az ostromlott, vagy egyéb okok miatt nehezen elérhető területek felé szabad átjárást biztosítanak a humanitárius szállítmányoknak. Aleppó e tekintetben a megállapodás próbaköve. Mindkét félnek egy demilitarizált zónában kell megállapodnia a török határtól Aleppóig vezető Castello segélyszállító útvonal mentén.

Az Egyesült Államok számára a megállapodás egy másik sarkalatos pontja: a szíriai kormányt rávenni arra, hogy a Moszkvával közösen meghatározott területeken, ahol a szíriai ellenzéki erők tevékenykednek, Damaszkusz ne hajtson végre légicsapásokat. Lavrov szerint az említett térségekben csak orosz és amerikai harci repülők hajthatnak végre bevetéseket.

Kerry rámutatott: ez az intézkedés hivatott megakadályozni azt, hogy a damaszkuszi kormány a Nuszra elleni bevetések ürügyén “mérsékelt ” iszamista csoportokat bombázzon, akik mellesleg szövetségben állnak az Al-Kaida szíriai tagozatával.

Végül pedig Oroszország és az Egyesült Államok a szíriai politikai átmenet elősegítésében állapodott meg, mivel egyedül csak ez képes tartósan véget vetni a 2011 óta tartó konfliktusnak.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑