Cadmus fordítás Cadmus

Orosz kormánypárti vezető: Oroszország örökre Herszon megyében marad

2022. 05. 07.

Oroszország örökre a dél-ukrajnai Herszon megyében marad, “nem lesz visszatérés a múltba” – jelentette ki Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára, miután pénteken találkozott a megyei közigazgatás vezetőjével, Vlagyimir Szaldóval.

“Szeretném még egyszer elmondani: Oroszország örökre itt marad. Efelől nem lehetnek kétség. Nem lesz visszaút a múltba. Együtt fogunk élni, együtt fogjuk fejleszteni ezt a gazdag, történelmi öröksége és az itt élő emberek révén gazdag területet” – idézte Turcsakot az Egységes Oroszország párt sajtószolgálata.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ismételten azt mondta, hogy a “különleges hadművelet” a tervek szerint halad. A szóvivő ezt arra reagálva hangoztatta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva csütörtökön hangot adott véleményének, miszerint a művelet “elhúzódott”, amire nem számított.

A szóvivő ígéretet tett rá, hogy “megfelelő időben” közzé fogják majd tenni a bucsai “provokáció” kitervelőre vonatkozó információkat. Erre a témára azért tért ki, mert Lukansenka ugyanebben interjúban azt állította, hogy Bucsába Lvivből (Lembergből) britek érkeztek, hogy információs támadást készítsenek elő.

A Kijevhez közeli Bucsában április elején, nem sokkal az orosz erők kivonulása után nagyszámú erőszakos halált halt civil holttestét találták meg. Ukrajna és a nyugati országok zöme tömeggyilkosság elkövetésével vádolta meg az orosz hadsereget, amit Moszkva elutasít.

Nem kívánta kommentálni Lukasenkának azt a kijelentését, hogy Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna “bizonyos körülmények között” harcolhat majd Lengyelországgal Ukrajna területi épségéért. Hozzátette ugyanakkor, hogy “Lengyelországból fenyegetés érheti Ukrajna területi integritását”.

Az orosz elnöki szóvivő valótlannak nevezte az állítást, miszerint Oroszország gabonát lop Ukrajnából. Peszkov nem kommentálta azt a több ukrán forrásban megjelent hírt, hogy egy orosz hadihajót – az Admiral Makarov fregattot – találat érte a Fekete-tengeren. Mint mondta, a Kremlnek erről nincs tudomása.

Nem kívánta kommentálni az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményét sem, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatot kért Naftali Bennett izraeli kormányfőtől, amiért Szergej Lavrov külügyminiszter egy interjúban azt mondta, hogy Hitlerben is zsidó vér folyhatott, mint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben. Hozzátette, hogy a két ország folytatja a “bizalmi és baráti” párbeszédet.

Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája pénteken felhívta a hívőket: imádkozzanak azért, hogy ne legyen újabb világháború. Az egyházfő a történelem jelenlegi időszakát nehéznek, veszélyesnek és sorsdöntőnek nevezte Oroszország szempontjából.

Alekszandr Zajcev, az orosz külügyminisztérium tájékoztatási és sajtóosztályának helyettes vezetője megerősítette, hogy Oroszország nem fog nukleáris fegyvert bevetni Ukrajnában, mert ez nem áll összhangban a Moszkva által “különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háború feladataival. Rámutatott, hogy a nukleáris fegyver alkalmazásának forgatókönyveit lefektették az orosz doktrinális dokumentumokba, és Moszkva abból indul ki, hogy az atomháborúnak nem lehet győztese, ezért nem szabad kirobbantani.

A diplomata azt is mondta, hogy az orosz-ukrán tárgyalások “stagnálnak”. A Moszkva által függetlennek elismert donyecki és a luhanszki “népköztársaság” vezetői pénteken kinevezték a két entitás moszkvai nagykövetét Olga Makejeva és Rogyion Mirosnyik személyben.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerint az orosz állampolgárok Vlagyimir Putyin elnök iráni bizalma egy hét alatt 0,9 százalékponttal nőtt, és elérte a 81,5 százalékot. A felmérést április 25-30. között végezték egy 1600 fős felnőtt mintán.

Az áprilisi spontán bizalmi index – e mérés során a válaszadók maguk nevezhették meg, hogy kiben bíznak meg – Putyin esetében 42,4 százalékos volt volt, ami 0,7 pontos csökkenést jelent a korábbi mutatóhoz képest. A lista második helyen Szergej Lavrov állt 21 százalékkal (mínusz 1,8 pont), a harmadikon pedig Szergej Sojgu védelmi miniszter 18,9 százalékkal (mínusz 2,2 pont).

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) pénteken bírósághoz fordult annak érdekében, hogy elrendelje Alekszandr Nyevzorov ellenzéki újságíró in absentia letartóztatását, az orosz fegyveres erők megrágalmazása címén. Nyevzorov ellen szerdán körözést adtak ki.

Az orosz erők újból fokozták támadásaikat Zaporizzsja megye ellen

Az orosz hadsereg ismét fokozta légi és tüzérségi támadásait az Ukrajna keleti részében lévő Zaporizzsja megye ellen – közölte pénteken a helyi katonai adminisztráció.

A közlemény szerint az utóbbi időben az orosz erők leálltak a régió elleni támadásokkal, viszont péntek délelőtt heves légi és tüzérségi csapásokat mértek Hujlajpole és Orohiv településekre.

Közben egy Ukrajnában szolgáló fehérorosz önkéntes zászlóalj közölte, hogy az orosz csapatok által körülzárt mariupoli Azovsztal üzemben legalább öt tagja is harcol ukrán oldalon. A Kasztusz Kalinovszkij 19. századi forradalmár nevét viselő zászlóalj márciusban alakult, tagjai fehérorosz katonák és Ukrajnába emigrált fehérorosz állampolgárok, akik javarészt az Aljakszandr Lukasenka újbóli elnöki beiktatása elleni 2020-as minszki tüntetésekben vettek részt.

A zászlóalj képviselői az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arról tájékoztattak, hogy utoljára négy nappal ezelőtt létesítettek kapcsolatot az Azovsztalban lévő fegyvereseikkel. “Sikeresen harcolnak, és nemcsak kitartóan védekeznek, hanem időnként az ellenség felé is kitörnek, egészen a város utcáiig” – mondta el Jan Melnikov, a zászlóalj szóvivője.

Hozzátette, hogy információik szerint az üzemben tartózkodó katonák morálja megfelelő, de fogy a lőszerük, az élelmük és az ivóvizük, és 80 százalékuk megsebesült. Becslések szerint mintegy kétezer katona lehet a körülbelül 11 ezer négyzetkilométeren elterülő, kiterjedt alagútrendszerrel és földalatti bunkerekkel rendelkező gyárkomplexum területén.

A fehérorosz katonák szerint Mariupolban patthelyzet alakult ki. Szerintük most lehetetlen az orosz blokádot megszüntetni, mert Ukrajna továbbra sem rendelkezik az ehhez szükséges tüzérséggel és légvédelemmel. A nehézséget az is jelenti, hogy a Donyeck megyei kikötőváros túl közel van az orosz határhoz, emellett a tengeri útvonalakat is elzárták az oroszok, így abból az irányból sem kaphatnak a város védői ukrán támogatást.

Az Azov ezred közben a telegramon közölte, hogy az orosz csapatok megsértették a tűzszünetet, és rálőttek egy autóra, amely embereket próbált kimenekíteni az Azovsztal üzemből. Egy ukrán katona életét vesztette, hatan megsebesültek.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó azt mondta egy tévéműsorban, hogy az orosz csapatok folyamatosan ágyúzzák a Donyec-medencei régiót, és a következő napokban fokozott offenzíva várható. “Erőteljesebb offenzívára készülünk. A következő 3-4 napban az oroszok bevetnek minden erőt, hogy betörjenek Szeverodoneckbe vagy Popasznába” – fejtette ki, hozzátéve, hogy céljuk az ukrán fegyveres erők bekerítése a térségben.

Szavai szerint az orosz hadsereg a luhanszki régió egész területét éjjel-nappal ágyúzza különböző típusú fegyverekből, de az ukrán védők bátran tartják pozícióikat. Rámutatott arra, hogy a civilek kimenekítése nagyon nehéz, és jelenleg csupán mintegy 50 ezer polgári személy maradt a megye ukrán ellenőrzésű területén.

Az ukrán katonai hírszerzés arról adott hírt, hogy Luhanszk megyében, az orosz megszállás alá került Szorokine városban elkezdték kiállítani a szakadár luhanszki “népköztársaság” útleveleit az oda menekült ukrajnai lakosoknak.

A felderítés értesülései szerint “az otthonuktól, vagyonuktól és pénzüktől megfosztott emberek kénytelenek beleegyezni ezekbe a feltételekbe, mert csak így juthatnak pénzhez, élelemhez és orvosi ellátáshoz”. Azokat, akik megtagadják a “népköztársaságbeli állampolgárság” felvételét, minden megélhetési forrástól megfosztják és nyomásgyakorlásnak teszik ki – állította az ukrán védelmi tárca hírszerzési főigazgatósága.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij újonnan létrehozott érdemrenddel tüntetett ki ukrán katonákat. A háborús szolgálatokért járó érdemkeresztet öt katona, köztük Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vehette át elsőként.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy 11 orosz katonát ejtettek fogságba az ország keleti felében lévő Harkiv megyében. Az őrizetbe vettek orvlövészek voltak és a donyecki szakadárok úgynevezett 115-ös ezredéhez tartoztak. Ezenfelül a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében semlegesítettek egy szabotőrcsoportot.

z ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) arra számít, hogy a második világháborús győzelem ünnepnapjain, május 8-9-én megsokasodnak az orosz támadások az ukrajnai városok ellen, ezért felhívták a lakosságot, hogy vegyék komolyan a légvédelmi szirénák jelzéseit.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑