Cadmus fordítás Cadmus

Orosz segítséggel a szír kurdok elfoglalták Deir Ezzor tartomány keleti felét

Elfoglalták Deir Ezzor tartománynak az Eufrátesz folyótól keletre eső felét az Iszlám Állam dzsihadistáitól – jelentette be vasárnap a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia szóvivője.

Núri Mahmúd kiemelte: az arab törzsek együttműködése mellett az amerikai vezetésű koalíció és az orosz hadsereg légi és logisztikai támogatásának köszönhetik sikereiket.

Mint mondta, a földön tanácsadással és koordinációs feladatok ellátásával segítették ügyüket. A szóvivő reményének adott hangot, hogy Moszkva és Washington fokozza majd támogatásukat, illetve továbbra is biztosítja a szükséges légi fedezetet csapataiknak.

A YPG asz-Szalihíja településén tartott sajtótájékoztatóján jelen volt egy orosz tisztségviselő is a szíriai Hmejmímben található orosz légitámaszpontról.

A nap folyamán az orosz légierő hat Tu-22M3-as bombázóból álló köteléke mért légicsapást az Iszlám Állam létesítményeire Deir Ezzor tartomány délkeleti részében.

A moszkvai védelmi tárca közlése szerint az Orosz Föderáció területéről felszálló bombázók az iszlamisták erődítményeit, csapatait és páncélosait támadták. A bombázókat a szíriai hmejmími légitámaszpontról felszállt Szu-30SZM típusú vadászgépek biztosították.

A kurd és arab fegyveres csoportokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet, amelynek vezető erejét a YPG adja, az Eufrátesz folyótól keletre fekvő területeken folytatta offenzíváját a szélsőségesek ellen. Az SDF fő támogatója a Washington vezette terrorellenes koalíció. A Szíriai Arab Hadsereg szövetségeseinek támogatását élvező milíciákkal vállvetve a folyó nyugati oldalán fekvő térségekben szorítják vissza az Iszlám Állam harcosait. A damaszkuszi vezetést Moszkva támogatja.

Orosz és amerikai tisztségviselők az általuk támogatott rivális frakciók közötti összecsapások elkerülése végett több tanácskozást folytattak, ennek ellenére a párhuzamosan folyó offenzívák gyakran vezettek konfliktusokhoz.

Egyelőre nem világos, hogy az SDF milyen mértékű együttműködést folytat orosz erőkkel és a szíriai hadsereggel.

A kurd vezetésű milícia jelenleg Szíria 25 százalékát uralja kulcsfontosságú olajkészletekkel az ország északi és keleti felében. Ugyanakkor ezek a térségek gazdaságilag a damaszkuszi rezsim fennhatósága alatt lévő területektől függenek.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑