Orosz technika fog gondoskodni Törökország légvédelméről

S-400-as típusú rakétaelhárító rendszert vásárol Ankara Moszkvától, rögtön két egységgel indítanak a törökök. A NATO nem örül a lépésnek.

Az egyezségről 2016 novembere óta tárgyalt a két fél, és végre megállapodás történt az árban: Ankara 2,5 milliárd dollárt szán a beruházásra.

Aláírás még nem történt a törökök és az oroszok között, ugyanis a gyakorlati részleteket még tárgyalják – valószínűsíthetően egy éven belül megszületik a végső megállapodás. Oroszország korábban Kínával és Indiával is kötött ilyen egyezséget, Törökország helyzete azonban sajátos:

az orosz technológia ugyanis inkompatibilis a törökországi NATO-felszereléssel.

Az Incirlik légibázison például nukleáris fegyvereket is tárolnak, és erről a bázisról indítottak támadásokat az Iszlám Állam iraki és szíriai erői ellen. A NATO ki is fejezte aggodalmát a török lépés iránt, azonban az ország védelmi minisztere, Fikri Isik szerint nem tervezik az orosz elhárítórendszer integrációját a NATO-infrastruktúrába.

Arra a kérdésre, hogy miért fordultak orosz technológiához, a védelmi miniszter csak úgy reagált, hogy a NATO-tól nem kaptak olyan ajánlatot az ország légvédelmi rendszerének kiépítésére, amely „anyagilag megérné.”

A NATO és Ankara közti kapcsolat finoman szólva sem áll helyre ezzel a döntéssel. A viszonyt a tavalyi puccskísérlet mérgesítette el igazán, és az sem segít, hogy az Erdogan ellenfelének számító kurd munkáspárt csapatait az amerikaiak támogatják.

Orientalista.hu – 888.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑