Cadmus fordítás Cadmus

Oroszország atom-tengeralattjárók fogadására alkalmas támaszpontot épít Szudánban

2022. 02. 24.

Moszkvába utazott Mohammed Hamdán Daglo “Hemedti”, a szudáni katonai vezetés kettes számú vezetője, aki atommeghajtású tengeralattjárók fogadására alkalmas vörös-tengeri támaszpont építéséről tárgyal majd.

Vlagyimir Putyin ma a Haza Védelmezőjének Napja alkalmából tartott beszédében kijelentette, hogy Oroszország továbbra is nyitott a diplomáciára, de tovább erősíti haderejét.

A szudáni kormányzat második számú vezetőjét, aki az elmúlt időszakban többször is járt külföldön, a pénzügyekért és a kereskedelemért felelős kormányilletékesek is elkísérik – áll a szudáni vezetés szerdán kiadott közleményében. Az oroszok és a szudániak az együttműködés erősítéséről, valamint regionális és nemzetközi kérdésekről is tárgyalnak.

Kartúm már a 2019-ben megbuktatott Basír uralma idején is tárgyalt Vlagyimir Putyin elnökkel egy támaszpont építéséről Port Szudánban.

A TÁMASZPONT HÁROMSZÁZ EMBER – KATONÁK ÉS POLGÁRI ALKALMAZOTTAK – ÉS ATOMMEGHAJTÁSÚ TENGERALATTJÁRÓK FOGADÁSÁRA IS ALKALMAS LENNE.

2020-ban, Basír bukása után, Oroszország bejelentette, hogy megállapodást írt alá a támaszpont megépítéséről és 25 éven át történő üzemeltetéséről. Szudán korábban azt mondta, hogy felülvizsgálja a tervet, majd a katonai vezetés, Abdel-Fattáh el-Burháni tábornok közölte, hogy marad a szerződés.

Augusztusban Moszkva megakadályozta valamennyi, a szudáni hatalomátvételt elítélő nemzetközi határozat elfogadását.

Vlagyimir Putyin ma a Haza Védelmezőjének Napja alkalmából tartott beszédében kijelentette, hogy Oroszország továbbra is nyitott a diplomáciára, de tovább erősíti haderejét.

MTI, Portfolio

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑