Cadmus fordítás Cadmus

Oroszország ismét megrendezte a Vosztok hadgyakorlatot

2022. 09. 07.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Sojgu védelmi miniszterrel együtt megtekintette kedden a múlt hét óta tartó Vosztok-2022 nemzetközi hadgyakorlatot – jelentette a Zvezda orosz állami tévé.

A Reuters hírügynökség szerint akár szimbolikusnak is tekinthető a Vosztok idei megrendezése, Moszkva ugyanis bizonyítani akarja, hogy hadereje az ukrajnai háborúval párhuzamosan is képes erre.

A Zvezda felvételein Putyin és Sojgu jó hangulatban figyelte az egyik helyszínen a gyakorlatot, amely – mint a neve utal rá – Oroszország keleti részén, a Japán-tenger zajlik.

Az orosz védelmi minisztérium ötezer haditechnikai eszköz, köztük 140 repülőgép és 60 hadihajó részvételéről számolt be. A Vosztok-2022-n részt vevő orosz katonák száma 50 ezer, ami jóval kevesebb, mint a 2018-ban közölt 300 ezer fő.

Nyugati katonai szakértők szerint azonban a hivatalos közlések mindkét évben a valóságosnál jóval több résztvevőről számoltak be.

Az orosz hadsereg mellett jelentős erőkkel Kína vesz részt a gyakorlaton, de India, Algéria, Laosz, Nicaragua, Szíria és a posztszovjet térségből további hat ország hadseregei is képviseltetik magukat.

Pekingi közlés szerint a kínai hadsereg kétezer katonával, háromszáz járművel és 21 harci repülőgéppel vesz részt a Vosztokon. Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök augusztusban szoros együttműködésben állapodott meg, amelyet jelentősen motiválnak a két ország és a Nyugat közti nézeteltérések és ellenérzések – írta a Reuters és az AP hírügynökség.

India – amelynek Oroszország a legfőbb fegyverszállítója, de közben az Egyesült Államok politikai-gazdasági szövetségese, annak ellenére ott van, hogy az Egyesült Államok ellenezte bármely ország részvételét olyan gyakorlaton, amelyen az Ukrajnát megtámadó Oroszország is részt vesz.

Hétfőn orosz és kínai hadihajók ellenséges légitámadás kivédését gyakorolták légvédelmi tüzérségi rendszerekkel. Az orosz védelmi minisztérium közölte továbbá, hogy a hétvégén a Japán-tengeren hajó- légi- és víz alatti támadások kivédését gyakorolták.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑