Cadmus fordítás Cadmus

Oroszország kitiltotta Boris Johnson brit miniszterelnököt

2022. 04. 18.

Az orosz külügyminisztérium megtiltotta Boris Johnson brit miniszterelnök és több brit kormánytag a belépést Oroszországba.

A lépésre „a brit kormány példátlanul ellenséges fellépése, különösen a magas rangú orosz tisztviselők elleni szankciók bevezetése miatt” került sor – áll az orosz külügyminisztérium közleményében, hozzátéve, hogy a listát hamarosan bővítik. A kitiltott miniszterek között van Liz Truss külügyminiszter, valamint Ben Wallace védelmi miniszter is.

Szintén nem léphet be Oroszországba:

– Dominic Raab miniszterelnök-helyettes,

– Grant Shapps közlekedési államtitkár,
– Priti Patel belügyminiszter,

– Rishi Sunak pénzügyminiszter,

– Kwasi Kwarteng energiaügyi és iparstratégiai államtitkár,

– Nadine Dorries kulturális miniszter,

– James Heappey parlamenti képviselő, a brit hadsereg volt tisztje,

– Nicola Sturgeon skót miniszterelnök,

– Suella Braverman legfőbb ügyész

– és Theresa May volt brit miniszterelnök.

Az orosz külügyminisztérium szerint „a közeljövőben ez a lista kibővül olyan brit politikusokkal és parlamenti képviselőkkel, akik hozzájárulnak az oroszellenes hisztéria felkorbácsolásához”. Az orosz külügyminisztérium kifejtette, hogy a brit kormány tagjaira vonatkozó beutazási tilalom válasz London politikai kampányra, „amelynek célja Oroszország nemzetközi elszigetelése és az orosz gazdaság megfojtása”.

A brit kormány április elején Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Szergej Lavrov külügyminiszter lányai ellen léptetett érvénybe szankciókat. A brit külügyminisztérium indoklása szerint ez az intézkedés a „a Kreml belső köreinek fényűző életmódját” vette célba. Putyin két lányát, Katyerina Vlagyimirovna Tyihonovát és Marija Vlagyimirovna Voroncovát, valamint Lavrov lányát, Jekatyerina Szergejevna Vinokurovát beutazási tilalommal és Nagy-Britanniában lévő vagyoneszközeik befagyasztásával sújtotta. Lavrov nevelt lánya, Polina Kovaljova ellen a brit kormány már március végén hasonló intézkedéseket hozott.

Skynews, Vadhajtasok.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑