Cadmus fordítás Cadmus

Oroszország összehívta a BT rendkívüli ülését

2016. 09. 18.

Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését amiatt, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szombaton csapást mért a szíriai hadsereg állásaira Deir el-Zornál – közölte a moszkvai külügyminisztérium.

Az amerikai hadsereg közben közölte: tévedésből vették célba a szíriai hadsereg állásait.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, hogy Oroszország „teljes és részletes” magyarázatot vár az amerikaiaktól. Moszkva a légicsapásokból „azt a borzalmas következtetést vonta le”, hogy az Egyesült Államok oltalmazza az Iszlám Államot (IÁ). „Amennyiben ez igaz, akkor az amerikai fél éppen emiatt nem egyezik bele a Szíriáról szóló amerikai-orosz megállapodások nyilvánosságra hozatalába” – mondta Zaharova.

„Magyarázatot követelünk Washingtontól, hogy ez az IÁ-t támogató tudatos politika vagy tévedés” – firtatta Zaharova. Hozzátette, hogy a légicsapással Washington veszélybe sodort minden eddigi szíriai megállapodást, és nem akar vagy nem képes eleget tenni a válság rendezésében vállalt kötelezettségének, elhatárolni a terroristákat és a mérsékelt ellenzéktől.

Diplomáciai források szerint közép-európai idő szerint éjfél után másfél órával tartják meg az BT rendkívüli ülését.

Az amerikai vezetésű koalíció gépei szombaton támadást intéztek a Deir al Zor-i repülőtér közelében a szíriai hadsereg állásaira. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint négy támadás érte őket. Damaszkusz közölte szombat este, hogy a fél órán át tartó légicsapásokban 62-en meghaltak, és több mint százan megsebesültek, emellett megsemmisült húsz haditechnikai eszköz, köztük három harckocsi, három gyalogsági jármű, négy aknavető és egy tüzérségi löveg.

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága közleményében tudatta: tévedésből intéztek támadást a szíriai hadsereg ellen, és azt hitték, hogy az IÁ állásait vették célba. A légicsapásokat azonnal leállították, mihelyt az orosz fél tudomására hozta, a szíriai hadsereg és nem az IÁ „van odalenn”.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai katonai illetékes közölte, „szinte biztos” abban, hogy a harci gépek valóban a szíriai kormányerőkre mértek csapást. Hozzátette, hogy a támadást hírszerzési értesülések alapján hajtották végre, és előtte napokon át nyomon követték a célpontokat.

A szíriai kormányhadsereg közleményében „veszélyes és leplezetlen agressziónak” nevezte az amerikai támadást, amelyet az IÁ kihasznál arra, hogy ellenőrzése alá vonja a város melletti Dzsebel-Szarda hegyen lévő védvonalat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑