Cadmus fordítás Cadmus

Oroszországban tavaly 64 terrortámadást akadályoztak meg

2023. 03. 10.

A különleges szolgálatok és a bűnüldöző szervek 2022-ben 64 terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban – közölte pénteken a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint emellett további 59 – közelebbről nem részletezett jellegű – terrorista bűncselekménynek sikerült elejét venni az elmúlt év folyamán. Az adatok a NAK és a Szövetségi Operatív Parancsnokság közös tanácskozásán hangzottak el, amelyen Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója elnökölt.

Az adatok szerint nemzetközi terrorszervezetek 68 kisebb csoportját számolták fel az országban, a tiltott fegyverkereskedelem mintegy 2600 esetét leplezték le, ötvennél több földalatti fegyverműhelyt számoltak fel, és 74 fegyvergyártással foglalkozó szervezett bűnözői csoportot göngyölítettek fel. Mintegy háromezer, a terrorizmus finanszírozásába bekapcsolódott személy számláját zárolták több mint 94 millió rubel (jelenlegi árfolyamon 444 millió forint) értékben.

Bortnyikov az ülésen egyebek között arról szólt, hogy idén “a terrorista megnyilvánulások” száma jelentősen megnőtt, elsősorban a központi és a déli szövetségi körzet határ menti régióiban. Ezt egyrészt a Nyugatról támogatott ukrán különleges szolgálatok hírszerzési és felforgató tevékenységével hozta összefüggésbe, másrészt pedig nemzetközi terrorszervezetekkel.

A NAK szerint az orosz határőrség és más rendvédelmi szervek több mint négyszáz ukrán “nacionalistát és háborús bűnöst” vettek őrizetbe a határellenőrzési pontokon, és megakadályozták 1026 “terrorista tevékenységben részt vevő személy” belépését Oroszországba.

A tanácskozáson megkülönböztetett figyelmet kapott a társadalom szempontjából fontos létesítmények, valamint az ipari, a nukleáris, az üzemanyag- és energiaipari, valamint a közlekedési létesítmények terrorizmus elleni megbízható védelme.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑