Cadmus fordítás Cadmus

Összecsapások törtek ki az iszlamisták és a mozambiki hadsereg között

2021. 06. 24.

Összecsapások törtek ki szerdán szélsőséges fegyveresek és a hadsereg között Mozambik északi Palma körzetében egy több millió dolláros gázüzem közelében – közölték katonai és biztonsági források.

A lázadók megpróbálták megtámadni a mozambiki katonák állásait Patacuában, egy cseppfolyósított földgázt előállító üzem közelében, de sikerült visszaszorítani őket – számolt be egy biztonsági forrás.

A légierő egyik helikoptere megpróbált csapatokat átdobni a helyszínre, azonban a gép meghibásodott, és kényszerleszállást hajtott végre – derült ki egy katonai forrás tájékoztatásából.

A támadás szerda délután történt, amikor a fővárosban, Maputóban ülésező dél-afrikai országok vezetői bejelentették, hogy hamarosan csapatokat küldenek Mozambikba a dzsihadista csoportok ellen, amelyek több mint három éve tevékenykednek az ország északkeleti részén.

Három hónappal ezelőtt, március 24-én az Iszlám Államhoz kötődő al-Shabaab terrorcsoport összehangolt támadásokat indítottak Palma városa ellen, épületeket fosztottak ki, válogatás nélkül gyilkoltak. Emberek ezreit űzték el lakhelyükről.

A rajtaütést követően a Total francia energetikai vállalat leállította húszmilliárd dolláros gázkitermelési projektjét, és kivonult a térségbeli gázkutatásból.

A márciusi támadás az erőszak fokozódását jelentette a konfliktusban, amely az ENSZ becslései szerint mintegy 800 ezer embert űzött el otthonából, és a fegyveres konfliktusokat nyomon követő és elemző ACLED nevű nemzetközi szervezet szerint eddig több mint 2830 mozambiki vesztette életét a dzsihadista terrorizmus miatt.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑